• Orizuru je nádej

      • 22.11.2018 09:55
      • Origami je staré japonské umenie skladania papiera. Používa niekoľko pomerne jednoduchých spôsobov prehýbania papiera, ale ich vzájomným kombinovaním sa dajú vytvoriť zaujímavé a zložité tvary. Základom väčšiny skladačiek je list papiera v tvare štvorca, z jednej strany biely a z druhej farebný, prípadne so vzorom. Papier sa tvaruje skladaním a prehýbaním bez strihania.

                    Najstaršie zmienky o origami v Japonsku pochádzajú z 9. storočia. Ako forma zábavy sa rozšírilo v 17. storočí a najväčší rozkvet zaznamenalo na konci 19. storočia. Jeho obľúbenosť pretrváva dodnes. Jednoduché modely už skladajú malé deti a origami je súčasťou učebných osnov výtvarnej výchovy v základných školách.

                    Jedným z najzaujímavejších modelov origami je žeriav – orizuru. V Japonsku tento vták symbolizuje nádej. Stará japonská legenda hovorí, že tomu, kto poskladá tisíc papierových žeriavov, sa splní túžba.

                    Najznámejší príbeh origami pochádza z čias 2. svetovej vojny. Je príbehom dievčatka Sadako Sasaki. Keď 6. augusta 1945 Američania zhodili na japonské mesto Hirošima atómovú bombu, Sadako mala dva roky. Napriek tomu, že bola vystavená radiácii, prežila. Následky sa prejavili až o desať rokov, lekári jej diagnostikovali leukémiu. Sadako sa rozhodla poskladať tisíc žeriavov, aby sa jej splnilo najväčšie želanie –  žiť. Svoju túžbu po živote sa jej nepodarilo naplniť.

                    Ale myšlienka nádeje a spolupatričnosti, keď myslíme na druhých a ich osud nám nie je ľahostajný, putovala ďalej. Je zhmotnená v podobe sochy v Parku mieru v Hirošime. Socha predstavuje Sadako s natiahnutými rukami, z ktorých vzlieta papierový žeriav. Park mieru v Hirošime je spomienkou na všetky deti, ktoré zahynuli v tomto meste, a papierový žeriav je symbolom nádeje a mieru.

                    Dnes na celom svete tisíce detí skladajú origami, aj tie naše. Deti II. oddelenia ŠKD (1. B) sa 17. októbra 2018 zúčastnili na tvorivej dielni v Bibiane. Ich šikovné prsty vytvorili krásne dielka.

                    Fotografie z podujatia si môžete pozrieť aj na webovej stránke Bibiany.

                                                                   Marcela Duchková

         

      • Naspäť na zoznam článkov