• JEJ VELIČENSTVO STOLIČKA

      • 04.06.2018 11:37
      • JEJ VELIČENSTVO STOLIČKA

         

                    V týchto dňoch si môžete pozrieť v Bibiane zaujímavú interaktívnu výstavu V hlavnej úlohe stolička. Ako názov napovedá, týka sa stoličky.

                    Stolička je predmet každodennej potreby človeka. Na výstave sa presvedčíte, že nie je len obyčajným kusom nábytku, ale i predmetom čarovania. Okrem svojej pôvodnej funkcie – slúži na sedenie – sa môžeme s ňou aj hrať. Vyskúšate si, že je to predmet, ktorý sa dá meniť, skladať, rozkladať, obliekať, vyzliekať, priraďovať, dotvárať a spájať.

                    Hneď v prvej miestnosti vás zaujmú tonetky zo Slovenského múzea dizajnu v Bratislave. Tonetka je najznámejšia stolička všetkých čias. Navrhol ju už pred 150 rokmi Michael Thonet a vyrába sa dodnes. História výroby týchto stoličiek siaha aj na Slovensko. V roku 1869 založili Thonetovci jednu zo svojich fabrík vo Veľkých Uherciach neďaleko Partizánskeho. Fungovala do roku 1924. Thonetovci sa zaslúžili o rozmach obce a vo fabrike sa vyrobilo 1,8 milióna slávnych stoličiek z bukového dreva. Zašlú slávu výroby svetoznámych stoličiek na Slovensku dodnes pripomínajú rodinná vila, robotnícky dom a pomník Thonetovej dcéry Suzzi, ktorá tragicky zahynula po páde z koňa.

                    Stoličky zaujali aj slávnych maliarov, ktorí ich zvečnili na svojich obrazoch. Tu sa stretnete s prvou úlohou – uhádnete, ktorá stolička patrí šašovi, lekárovi, majstrovi a pani učiteľke?

                    Stolička nie je len na sedenie. Keď na ňu natiahneme plášť, zmení sa na sporák, priestor na náradie, jedenie, ale i na záhradnú či kozmetickú stoličku. Videli ste už niekedy oblečené stoličky? A stoličky s menami? Ak nie, tu ich nájdete. Môžete ich obliecť aj obuť na módnu prehliadku, ešte vám na móle aj zatlieskajú! Tu ich máme – Pavlína Plastová, Dorota Drevená, Karolína Koženková, Tamara Textilná, Klára Kovová, Petra Prútená.

                    V stoličkovej ZOO si vytvoríte stoličkové zvieratká a zahráte sa s nimi. Je tu aj jedna kuriozita. Stoličkovník, čiže pyramída zo stoličiek alebo, ak chcete, stoličkový strom. Radi sa hojdáte? Poslúžte si – drevená hojdacia stolička čaká práve na vás.

                    Ak ste už zabudli, ako kedysi vyzerali stoličky v kine, buďte bez obáv. V Bibiane nájdete aj kráľovnú stoličiek – trón. Sedenie na ňom si vyskúšali všetky deti. V poslednej miestnosti na vás čaká pexeso s bláznivými stoličkami: stolička v tvare ľudských nôh, drevený klát ako stolička, stolička-vešiak, „zdeformované“ stoličky, vankúšikové stoličky, stolička v tvare ľudskej ruky, stolička-knižnica pre knihomoľov.

                    Na výstave V hlavnej úlohe stolička je sa na čo pozerať. Všade, kde sa pozriete, sú stoličky – drevené, plastové, kovové, textilné, pletené z prútia, ba aj rybárske. Veľmi sa nám páčili šamlíky – malé drevené krásne maľované stoličky pre  deti. Deti VIII. oddelenia ŠKD (4. B), ktoré navštívili výstavu 19. apríla, tento výraz ani nepoznali. Originálne stoličky vytvorili študenti zo Školy úžitkového výtvarníctva v Bratislave.

                    Keby ste náhodou mali pocit, že vám chýba stolička, jednu určite máte. Ak ste tipovali tú, ktorá je objektom záujmu vášho zubného lekára, je to správne. Aj to je stolička.

                    Stolička prešla od svojho vynájdenia po dnešok mnohými premenami. Jedno sa však nezmenilo. V našich príbytkoch bude mať vždy svoje nezastupiteľné miesto. Výstavu V hlavnej úlohe stolička si môžete pozrieť v Bibiane do 2. septembra 2018. Jej autorky Katarína Kosánová, Lucia Lizáková, Alena Bindzárová a Katarína Hubová pre vás pripravili pestrý stoličkový koktajl.

         

        Marcela Duchková

        ZŠ s MŠ M. R. Štefánika  na Grosslingovej ulici
         

      • Naspäť na zoznam článkov