• Stavali sme zábrany pre migrujúce žabky... aj sme ich prenášali

      • 11.04.2019 12:03
      • V sobotu 16. marca 2019 sa pod Červeným mostom stretli milovníci žabiek. Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus usporiadala po 34.-krát akciu Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studničke. Už tradične sme sa na nej zúčastnili aj my.

        Prognóza počasia na sobotu neveštila nič dobré. Aj sa naplnila. Bolo chladno, veterno a daždivo. Pani zima vysielala posledné varovné signály svojho vládnutia. Počasie skôr pripomínalo akúsi odrodu zimy a jesene. Ale pučiace stromy, rozkvitnuté kvety a najmä neutíchajúci spev vtákov dávali tušiť, že jar je čochvíľa tu.

        Tí, ktorí si v sobotu ráno privstali a pohodlie teplého domova s vidinou leňošenia a sledovania televízie vymenili za motyky a kladivá, neoľutovali. Dokončili sme zábrany pri prvom rybníku a postavili nové pri Klepáči. Odmenou pre nás bol pohľad na stojace kolíky s fóliou, ktorá bola poslednou prekážkou každoročnej púte žabiek z lesa do rybníka.

        V piatok ráno 22. marca 2019 sme sa s vedrami a plní očakávania vybrali na Železnú studničku. Niektoré žabky čakali pri zábranách, iné sa schovávali pod lístím, kde ich zohrievali teplé slnečné lúče. V priebehu krásneho slnečného dopoludnia sme našli a preniesli do rybníka 69 samčekov ropúch a 1 skokana, 11 párov ropúch, 1 pár skokanov a 1 ropušiu samičku, spolu 95 žabiek.

        Marcela D., Zuzka K. a deti 1. B a 5. B

      • Naspäť na zoznam článkov