• BON JE MISKA A SAI JE RASTLINA

      • 25.01.2019 10:57
      • Umenie bonsajov patrí k prastarým tradíciám japonskej kultúry. Vzniklo v starovekej Číne, ale Japonci ho zdokonalili. Bonsajové dreviny priniesli do Japonska budhistickí mnísi. Pestovali sa len na cisárskom dvore a v budhistických kláštoroch. Do Európy sa umenie šľachtenia bonsajov dostalo koncom 18. a začiatkom 19. storočia. Prvé krajiny, ktoré sa začali zaujímať o ich kultivovanie, boli Francúzsko a Anglicko. V týchto krajinách sa uskutočnili aj prvé výstavy bonsajov. Japonci umenie pestovania bonsajov zjednodušili a výrazne prepracovali, zdokonalili ako umelecké, tak pestovateľské aspekty.

                    Deti II. oddelenia ŠKD (1. B) sa chceli o tomto druhu umenia dozvedieť viac. Preto sa vo štvrtok 22. novembra 2018 vybrali na tvorivú dielňu do Bibiany. V pracovnej miestnosti na nich čakali mladé tuje vysoké 1 meter. Keby sme ich zasadili do záhrady, o niekoľko rokov by z nich vyrástli niekoľko metrov vysoké krásavice. Lenže to sme im nechceli dopriať. Počas tvorivej dielne sa zmenili na bonsaje, čiže malé stromčeky v miske.

                    Tvorivou dielňou nás sprevádzal naslovovzatý odborník bonsajista Ján Ludík. Deti pracovali presne podľa jeho pokynov. Čo poviete, vydarili sa nám?

         Marcela Duchková


      • Naspäť na zoznam článkov