• Aj stromy majú svoj sviatok

          • Dávajú nám kyslík, sú domovom pre mnohé živočíchy, v horúčave nám poskytujú tieň, v zime nás zohrejú, pod ich korunami oddychujeme. Stromy. Od ich existencie závisí väčšina všetkých foriem života. Bez nich by sme nemohli žiť.

                        Slovensko patrí medzi najlesnatejšie krajiny Európy, rozloha lesov tvorí 41 % z jeho celkovej plochy. Najstaršie stromy na Slovensku sú lipa kráľa Mateja v Bojniciach a dub v obci Dubinné. Ich vek sa odhaduje na 700 a 800 rokov.

                        Vedeli ste, že na výrobu jednej tony obyčajného papiera potrebujeme 17 dospelých stromov? Alebo že každý strom v priebehu svojho rastu je schopný absorbovať dve tony oxidu uhličitého? Pamätajme na to pri používaní papiera, neplytvajme ním.

                        Do najväčšej výšky dorastajú sekvoje – 78 metrov s priemerom kmeňa 9 metrov. Najmohutnejší strom na svete je sekvojovec mamutí, ktorý sa nachádza v Kalifornii. Aj na Slovensku máme niekoľko jedincov, napríklad v arboréte Mlyňany. Najrýchlejšie rastúce stromy sú austrálske eukalypty, ktoré za necelých 20 rokov narastú do výšky 35 metrov.

                        Myšlienka osláviť Deň stromov vznikla v 19. storočí v Spojených štátoch amerických. V stredoeurópskych krajinách je tomuto sviatku venovaný  20. október.

                        V piatok 19. októbra 2018 sa deti II. oddelenia ŠKD (1. B) vybrali do Medickej záhrady. Prišli sa poďakovať stromom zato, čím pre nás sú.

                                                                       Marcela Duchková


        • Úspech našich štvrtákov
          • Úspech našich štvrtákov

          • V piatok sa naši šikovní štvrtáci pod vedením pani učiteľky Seňanovej zúčastnili okresného kola vo vybíjanej najmladších žiakov. Obsadili nádherné 2. miesto.

            Srdečne im gratulujeme.

            Školu reprezentovali:

            Juraj K., Matúš J., Ján G., Michal B., Alexander A., Maxim G., Martin P., Dorota M., Sofia V., Viktória J., Karolína J. a Veronika Č.

          • KATARÍNSKA ZÁBAVA

          • MILÉ DETI,
            pozývame Vás na KATARÍNSKU ZÁBAVU,
            ktorá sa bude konať v stredu 28. 11. 2018 o 14.00 hod.  
            v telocvični školy.
            Tešíme sa na Vás
             
             
        • MOBILNÉ PLANETÁRIUM V NAŠEJ ŠKOLE
          • MOBILNÉ PLANETÁRIUM V NAŠEJ ŠKOLE

          • V pondelok 19.11. druháci, tretiaci a štvrtáci mali obohatenú školskú výučbu, prostredníctvom vzdelávacieho programu planetária. V telocvični školy bola postavená veľká nafukovacia kupola (stan). Vo vnútri sa striedali triedy, aby si pozreli poležiačky projekcie: ŽIVOT STROMOV, VODA, ZÁZRAK PRÍRODY A NEUVERITEĽNÝ VESMÍR. Na záver si žiaci pod vedením lektora zhrnuli získané poznatky, diskutovali o zaujímavých otázkach a overili si vedomosti pri riešení úloh v pracovných listoch. Žiakom sa netradičná hodina prírodovedy veľmi páčila. Združeniu rodičov ďakujeme za finančné sponzorstvo.

                                                                                                                Mgr. Magdaléna Vičanová                 

          • Orizuru je nádej

          • Origami je staré japonské umenie skladania papiera. Používa niekoľko pomerne jednoduchých spôsobov prehýbania papiera, ale ich vzájomným kombinovaním sa dajú vytvoriť zaujímavé a zložité tvary. Základom väčšiny skladačiek je list papiera v tvare štvorca, z jednej strany biely a z druhej farebný, prípadne so vzorom. Papier sa tvaruje skladaním a prehýbaním bez strihania.

                        Najstaršie zmienky o origami v Japonsku pochádzajú z 9. storočia. Ako forma zábavy sa rozšírilo v 17. storočí a najväčší rozkvet zaznamenalo na konci 19. storočia. Jeho obľúbenosť pretrváva dodnes. Jednoduché modely už skladajú malé deti a origami je súčasťou učebných osnov výtvarnej výchovy v základných školách.

                        Jedným z najzaujímavejších modelov origami je žeriav – orizuru. V Japonsku tento vták symbolizuje nádej. Stará japonská legenda hovorí, že tomu, kto poskladá tisíc papierových žeriavov, sa splní túžba.

                        Najznámejší príbeh origami pochádza z čias 2. svetovej vojny. Je príbehom dievčatka Sadako Sasaki. Keď 6. augusta 1945 Američania zhodili na japonské mesto Hirošima atómovú bombu, Sadako mala dva roky. Napriek tomu, že bola vystavená radiácii, prežila. Následky sa prejavili až o desať rokov, lekári jej diagnostikovali leukémiu. Sadako sa rozhodla poskladať tisíc žeriavov, aby sa jej splnilo najväčšie želanie –  žiť. Svoju túžbu po živote sa jej nepodarilo naplniť.

                        Ale myšlienka nádeje a spolupatričnosti, keď myslíme na druhých a ich osud nám nie je ľahostajný, putovala ďalej. Je zhmotnená v podobe sochy v Parku mieru v Hirošime. Socha predstavuje Sadako s natiahnutými rukami, z ktorých vzlieta papierový žeriav. Park mieru v Hirošime je spomienkou na všetky deti, ktoré zahynuli v tomto meste, a papierový žeriav je symbolom nádeje a mieru.

                        Dnes na celom svete tisíce detí skladajú origami, aj tie naše. Deti II. oddelenia ŠKD (1. B) sa 17. októbra 2018 zúčastnili na tvorivej dielni v Bibiane. Ich šikovné prsty vytvorili krásne dielka.

                        Fotografie z podujatia si môžete pozrieť aj na webovej stránke Bibiany.

                                                                       Marcela Duchková

             

          • Siedmaci sa učili spravovať verejné financie

          • V pondelok 12.11.2018 sa žiaci zo 7.A za prítomnosti televíznych kamier zúčastnili pilotného projektu venovaného problematike verejného obstarávania. Zložitú problematiku predstavil žiakom hravou formou predseda ÚVO p. Miroslav Hlivák. Tento projekt svojou účasťou podporil aj p. Petr Rafaj z ÚPOHS z ČR pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR. Naši žiaci si vyskúšali prácu s verejnými peniazmi. V rámci svojich fiktívnych firiem predávali mobily a dohliadali na to, aby verejná súťaž prebehla korektne. Našich hostí milo prekvapili svojimi znalosťami aj pohotovou argumentáciou.

            Z tejto akcie vysielala reportáž TV Markíza.

          • Triedne aktívy

          • Milí rodičia, 

            dovoľujeme si Vám pripomenúť, že dňa 15.11.2018 sa uskutočnia INFORMATÍVNE TA 

            • 1. stupeň  o 16,30 h
            • 2. stupeň  o 17,00 h 
          • OZNAM Testovanie 5

          • Dňa 21.11.2018 sa na škole uskutoční   Testovanie 5. 

            Žiaci 6.- 9. roč. majú v tento deň štúdium na doma a sú odhlásení z obedov. 

            Vyučovanie žiakov 1. - 4. r. prebieha podľa rozvrhu hodín.

                                                                        Mgr. M.Hronská 

                                                                                riad.školy

          • VÝROBA IKEBANY – netradičná hodina PVC

          • Dňa 25. októbra 2018, sa žiaci 4.A zúčastnili netradičnej hodiny pracovného vyučovania v Medzinárodnom dome umenie pre deti v Bibiane. Žiaci si pod vedením lektorky vyrobili vlastnú Ikebanu zo živých kvetov a oboznámili sa s históriou a využitím Ikebany v súčasnosti. Netradičná hodina sa žiakom veľmi páčila, k výrobe pristupovali veľmi aktívne a kreatívne. Za odmenu si kvetinový výrobok odniesli do svojich rodinných príbytkov. L.K.

          • Príbeh hudby v RTVS

          • Žiaci štvrtého ročníka sa v piatok 26. októbra 2018 stali súčasťou výnimočného koncertného programu pre deti a mládež s názvom Príbeh hudby, ktorý pripravil Bratislavský chlapčenský zbor pod vedením Gabriela Rovňáka, spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Koncert ich hravou formou previedol dejinami hudby od praveku po hudbu 21. storočia. Žiaci sa dozvedeli, aká hudba sa hrala v praveku, ako znie 40-hlasný spev, či symfonický orchester. Príbeh hudby bol pre našich žiakov veľkým obohacujúcim zážitkom. V spolupráci s RTVS bol koncert prostredníctvom priameho internetového prenosu sprístupnený aj verejnosti na celom Slovensku. L.K.

          • Čo by bolo, keby...?

          •             V stredu 7. 11. 2018 navštívila 1. B redaktorka RTVS Rozália Vlasková. Nahrávala príspevok do relácie Čo by bolo, keby...? sme nemali strach.

                       Ak sa chcete dozvedieť, z čoho majú deti strach, čoho sa báli, keď boli malí, ako strach prekonávali, či poznajú strašidelné príbehy, kedy nám strach pomáha a prečo je niekedy dobré sa báť, vypočujte si reláciu Čo by bolo, keby...? sme nemali strach v sobotu 10. 11. 2018 o 8.00 hod. na stanici Regina a reprízu o týždeň na internetovom rádiu Junior.


          • Európsky deň jazykov sme si aj tento rok pripomenuli milou akciou dňa 26. 10.

          • Každá trieda reprezentovala jednu krajinu, a tak sa stalo, že  niekto  nakupoval „gelato“ (zmrlinu) v Taliansku, kým si iní zatancovali na Madagaskare s Móricom Beňovským. Dozvedeli sme sa, ktorá je najvyššia budova v Dubaji a napríklad aj to, akú hudbu počúvajú v Nórsku. Zistili sme, že aj Turecko má svoje talenty a nechýbalo veľa k tomu, aby faraón vstal z hrobu v Egypte. Sliny nám tiekli, keď nám žiaci 6. A ukazovali pravé kanadské lievance. 6. B nás presvedčila o tom, že Island je naozaj fascinujúca krajina. Kultúrny zážitok sme si užili vďaka 8. B a ich scénke o Mrázikovi.

        • Kino
          • Kino

          • V stredu

            14. 11. 2018

            o 14.00 hod.

            kino LUMIÈRE

            film

            A X E L

            A  T A J O M S T V O 

            P L A N É T Y  K E P L E R

            vstupné 2,50 €

            film trvá 90 minút

          • Deti z 1.C čarovali s tušom

          • Naši malí prváci z 1. C triedy sa pod vedením svojej pani vychovávateľky Katky učili pracovať s tušom. Práca im išla od ruky a vytvorili naozaj krásne jesenné listy, ktoré si môžete pozrieť kliknutím na obrázok. 

          • Mesiac úcty k starším

          • JESEŇ je  farebne krásne ročné obdobie. Práve preto sa hovorí o ľuďoch, ktorí majú sfarbené

            vlasy do biela/strieborna , že prežívajú  jeseň života. A čo znamená jeseň života ? Porozprávali sme si s deťmi v 4.B o tomto slovnom spojení, čo všetko znamená.

            Vážiť si starých rodičov, prarodičov aj keď ich chôdza nie je taká bystrá ako detská chôdza, aj keď šálka s čajíkom vypadne z trasúcich sa rúk......

            Po rozhovore s deťmi, ktoré vedeli o jeseni života veľa,  ktoré sú všímavé a milujú svojich starých rodičov sme vytvorili z farebného lístia zo stromov kvietok v tvare malej ružičky. / fotogaléria/

                                                                                                                       

                                                                                                        vych. Majka Tomašovičová