• Súťaž o prečítanej knižke - vyhodnotenie

          • Školský podporný tím ani tento rok nezaháľal a pre žiakov prvého a druhého stupňa si pripravil obľúbenú súťaž o prečítanej knižke. Od septembra všetci dravo čítali – sami doma, s rodičmi, s pani učiteľkami a učiteľmi či pani vychovávateľkami a vychovávateľmi. Zatiaľ, čo žiaci prvého stupňa zažívali neopakovateľné dobrodružstvá s Pippi Dlhou pančuchou, druhostupniari sa stratili spolu s Alicou v Krajine zázrakov.

            Veru tak – prváci až štvrtáci čítali populárne a deťmi obľúbené dielo spisovateľky Astrid Lindgrenovej – Pippi Dlhá pančucha. Piataci až deviataci zase chytili do rúk knihu Lewisa Carrolla s názvom Alica v krajine zázrakov.

            A naozaj, bola to napínavá súťaž. Tento rok dokonca výnimočná – k súťažným tímom sa totižto pridalo družstvo prvákov! Vedeli ste, že máme tak šikovných prváčikov? Žiaci p. učiteľky Jurigovej – Zuzana F., Adam H. a Adriana H. – si vybojovali čestné uznanie za to, že sa medzi 21 družstvami vôbec nestratili a šikovne ukázali svoje vedomosti.

            My vám teraz prinášame zoznam víťazov. Prvý stupeň bojoval v štyroch náročných kolách, body boli ozaj tesné!

            1. miesto = Stela M., Nina C. a Tereza G. zo 4.B
            2. miesto = Alica K., Fadei L. a Miroslav R. zo 4.B
            3. miesto = Linda K., Alica Sára L. a Gréta L. z 2.A

            Pre druhý stupeň bol pripravený náročný kahoot kvíz, ktorý poriadne potrápil ich hlavičky.

            1. miesto = Matilda M., Zora L. a Linda L. z 5.A
            2. miesto = Olívia Zoe Ť. a Elissa D. zo 7.B
            3. miesto = Ema Č., Tatiana M. a Nina G. z 5.A

            Všetkým zapojeným gratulujeme, pani učiteľkám, učiteľom, vychovávateľkám a vychovávateľom zase ďakujeme za spoluprácu. Ak ste sa tentokrát na víťazných priečkach neumiestnili, nesmúťte, čoskoro nás podobná súťaž bude čakať zas!

            S.P.

          • Keramické dielničky v 1.A

          • Šikovní prváci z 1.A triedy si vlastnoručne vyskúšali maľovanie na keramiku.Teta Andrejka im priniesla vianočné ozdoby z hliny a deti ich podľa vlastnej fantázie vyzdobili. Hotové ozdoby sa potom vypálili v keramickej peci a určite ich uvidíte na našich Vianočných trhoch.

                                                                                                                                                                                J.J. a I.K.

          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Dňa 4.12.2023 sa uskutočnil 29. ročník recitačnej súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko. Tohtoročného školského kola sa zúčastnilo 10 žiakov v troch kategóriach z 2. - 6. ročníkov.

            Výsledky:

            I. kategória:

            1. Ivana B. 3.A

            2.Tamara M. 2.B

            3. Anna D. 2.C

            II. kategória

            1. Ella E. 4.A

            2. Stela P. 5.B

                Katarína L. 5.A

            III. kategória

            1. Ester L. 6.B

            2. Lucia K. 6.B

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za krásne prednesené ukážky,  pedagógom za prípravu žiakov. Blahoželáme oceneným žiakom. Víťazi (prvé miesta) postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 9. februára 2024. 

          • Boli sme na ceste okolo sveta s ilustráciou

          • V utorok 7. novembra 2023 sa deti 2. C v Bibiane vydali na cestu okolo sveta. Nebolo to však naozaj, svet brázdili prostredníctvom ilustrácií. Sprievodcom na ceste im bol „kompas“ – pracovný list s pokynmi na plnenie rôznych úloh. S ním putovali po mnohých krajinách sveta počnúc Argentínou a končiac USA. Aké úlohy pri tom plnili? Hľadali zvieratá žijúce v tropických krajinách, rozmýšľali, čo by si zobrali so sebou na cestu. Prezradili, čo by chceli zažiť, v akom dopravnom prostriedku by cestovali. Vyjadrili, ako by sa cítili, aké emócie by prežívali. Nezabudli nakresliť, ako by vyzeralo najlepšie jedlo v krajine, ktorú by navštívili. Čo by im z cesty okolo sveta utkvelo v pamäti? Takáto pomyselná cesta okolo sveta bola pre deti veľkým dobrodružstvom.                        M.D.

          • Čo daroval Miroslav Cipár deťom

          • Výstava Bienále ilustrácií Bratislava je nielen o pekných ilustráciách v detských knižkách, ale jej súčasťou sú podujatia súvisiace s touto najmä deťmi navštevovanou prehliadkou. Jedným z nich bola aj výstava Miroslav Cipár deťom v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Mohli ste na nej vidieť knižnú ilustračnú tvorbu pre deti tohto nevšedného umelca. Miroslav Cipár stál pri zrode Bienále ilustrácií Bratislava. Je nielen jedným z jeho zakladateľov, ale aj autorom loga Bibiany a BIB-u.Tohtoročný 29. ročník BIB je poctou všestrannému a výnimočnému umelcovi. Ilustrácie z rôznych knižiek pre deti predstavujú autora s nevšednou invenciou a majú rovnaký Cipárov rukopis – farebnosť. Na výstave sa 11. októbra 2023 zúčastnili aj deti 2. C. Lektorka Betka im čítala Veľkú psiu rozprávku z knihy Pán Tau a tisíc zázrakov. Potom sa deti zahrali na ilustrátorov a kresbou dokončili vlastný vymyslený príbeh.           

            M.D.

          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"

          • Už ste niekedy premýšľali nad tým, čo všetko sa zmestí do takej krabice od topánok? No jasné, veď predsa topánky! – kto by to bol povedal. Alebo možno nejaké drobnosti, ktoré potrebujete narýchlo odložiť. My už však vieme, že do zdanlivo obyčajnej krabice dokážeme odložiť i lásku. A ani si nedokážete predstaviť, koľko takej lásky sa nám podarilo nájsť!

            Zaplnili sme ňou až 84 väčších či menších krabíc, ktoré sme poslali ďalej – aby potešili osamelých seniorov.

            Všetci žiaci zapojení do projektu občianskeho združenia Koľko lásky doniesli nejakú maličkosť – niečo sladké a slané, niečo teplé či mäkké, niečo voňavé alebo dokonca na zábavu. To najpodstatnejšie však ostáva na záver: všetci do krabičky vložili kúsok svojho srdca.

            Veríme, že babičky i deduškov naše darčeky potešia a spestria im tie najkrajšie sviatky v roku. Veď i o tom sú Vianoce, o dávaní. O tom, aby sme urobili radosť iným.

            S.P.

          • Turistická akcia - Čmeľok 709 m.n.m.

          • V sobotu 11. novembra žiaci turistického krúžku vystúpili na kopec Čmeľok. Turistika bola ťažká, ale napriek tomu to žiaci turistického krúžku zvládli. Z kopca Čmeľok sme išli na Pezinskú Babu a tak späť do Bratislavy autobusom. Bolo hmlisto, sychravo a na Čmeľku bola riadna zima. O 11 hod. sme si úctili koniec prvej svetovej vojny minútou ticha. 

                                                                                                                                                                                        S.S.

             

          • Beseda v 5.B s pánom Borisom Procikom

          • Vedeli ste, že máme na obežnej dráhe družicu ružovej farby – a že je vlastne jediná taká? Vedeli ste, že sa volá Veronika a najbližších pár rokov bude obiehať okolo našej planéty? Vedeli ste, že to je len tretia slovenská družica? A vedeli ste, že sa o jej vznik zaslúžil Slovák?

            Tak toto všetko a ešte viac sa 28.11. dozvedeli žiaci 5.B triedy. Navštívil ich totižto pán Boris Procik, ktorý im o celej tejto vesmírnej misii porozprával. Piataci mali vďaka tomu možnosť sa s pánom Procíkom porozprávať a prezrieť si makety rakety, no tiež vidieť celý štart rakety Falcon 9, na ktorej sa okrem ďalších desiatok satelitov nachádzala i Veronika. Pán Procík totižto svoju prvú družicu pomenoval po svojej dcére. Piatakom tiež prezradil, že sa chystá pracovať na ďalších. Ako sám povedal, splnil si sen, o ktorom ani nevedel, že ho má. Piatakov počas svojho výkladu a besedy motivoval ísť za svojimi snami.

            Za krásnu a motivačnú besedu ďakujeme pánovi Procíkovi a za jej sprostredkovanie pani Borš.
             

            S.P.

          • Homonymá alebo „fake friends“

          • Dňa 27.11. sa žiaci 6.C triedy zúčastnili zaujímavého workshopu pod vedením výtvarníčky Daniely Krajčovej, ktorý sa konal v priestoroch Staromestskej knižnice. Zameraný bol na homonymá naprieč rôznymi jazykmi – od slovenčiny, češtiny, poľštiny či ukrajinčiny až po maďarčinu. Vedeli ste napríklad, že slovo „mama“ môže maďarskú ženu poriadne uraziť, lebo znamená „babka“? Tiež by ste nemali poľskému kamarátovi hovoriť, že je „frajer“ – v poľštine to totižto znamená „lúzer“ a mohli by ste sa ho tým dotknúť. Žiaci na základe takýchto slovných spojení tvorili komiks, v ktorom si predstavili rôzne vtipné situácie, ktoré môžu pri podobných rovnako znejúcich slovách nastať. Napríklad Ukrajincov, ktorí vstupovali do lekárne v presvedčení, že kráčajú do nemocnice. Alebo Poliakov, ktorí si pri „záchode“ predstavili pojem „západ“ a už si v radosti z výletu balili kufre. Zároveň sa ale naši šiestaci naučili empatii a pochopeniu pre cudzincov. Pochopili, že jazyková bariéra môže poriadne prekvapiť nejedného z nás.

            S.P.

          • Návšteva Národnej rady SR

          • V šiestom ročníku nám v rozvrhu pribudol, okrem iných, aj predmet s názvom občianska náuka. Spočiatku sme mali veľa otázok. Pýtali sme sa: Čo sa tam budeme učiť? Čo nové sa na takej „občianke“ dozvieme? Veď my už v štáte žijeme, tak čo viac sa o živote v štáte naučím v škole? Netrvalo dlho a my sme predsa len pochopili, aký významný je pre nás obsah tohto predmetu.

            Okrem funkcií a typov rodín vzrastal hlavne náš záujem o vedomosti z oblasti fungovania štátu a preto naša triedna pani učiteľka neváhala ani chvíľku a vybavila pre nás exkurziu priamo v budove Národnej rady Slovenskej republiky. V stredu, dňa 22.11.2023, sme mali možnosť rozprávať sa rôznymi poslancami a pýtať sa ich rôzne otázky, ktoré nás zaujímali. Videli sme výmenu čestnej stráže a stretli sme sa napríklad aj s pánom poslancom Františkom Mikloškom, ktorý nám porozprával o svojom dlhoročnom pôsobení v Národnej rade, či s bývalým ministrom školstva, pánom Jánom Horeckým, ktorý nám zase porozprával o jeho funkcii riaditeľa školy. Naživo sme si pozreli aj prejav pána poslanca Igora Matoviča, a dokonca sme mali možnosť sa s niektorými poslancami aj odfotiť! Na záver našej exkurzie sme si pozreli premietanie filmu o vzniku a fungovaní Národnej rady.

            Za návštevu ďakujeme nielen našej triednej pani učiteľke, ale aj pánovi Adamišinovi, ktorý našu prehliadku obohatil o pútavý prejav. Už teraz sa nevieme dočkať ďalšej návštevy.

             

                                                                                                                                     trieda 6.C s triednou pani učiteľkou

          • Vianočný les 2023

          • Obľúbený projekt Vianočný les už po siedmy raz dotvára vianočnú atmosféru nášho mesta. Každý stromček je originálnym dielom a ukrýva množstvo vlastnoručne vytvorených ozdôbok, ktoré deti z 36 bratislavských základných, umeleckých a špeciálnych škôl pripravovali s ich učiteľkami a vychovávateľkami. Inšpiráciu hľadali v prírode aj tradičných ľudových technikách, aby potešili hneď dvakrát! Najprv vás na Primaciálnom námestí a neskôr ľudí, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne náročná. Prehliadka stromčekov je súťažná a práve vy nám môžete pomôcť byť úspešní. Dajte svoj hlas nášmu stromčeku od 30. novembra do 10. decembra. Link na zahlasovanie čoskoro uverejníme na našej stránke. ĎAKUJEME!

          • Inklúzia umením 2023

          • Dávame do pozornosti výstavu Inklúzia umením 2023, ktorú organizuje OZ Moje šťastné dieťa, s ktorou spolupracujeme v rámci tvorivých aktivít pre deti našej školy. 

          • Cesta okolo sveta s ilustráciou 

          • V jedno slnečné novembrové popoludnie sa prváci z ŠKD 1.A a 1.B triedy vybrali do Bibiany na výstavu Bienále ilustrácií Bratislava. Skúsení lektori deťom priblížili knižné ilustrácie z celého sveta a deti hravou formou plnili zábavné úlohy. Výstava sa deťom veľmi páčila a už teraz sa tešia na ďalšiu. 

                                                                                                                                                                               I.K. a Z.J. 

          • Kreatívne programovanie 4.A s Ozobotom

          • Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky mali žiaci 4.A možnosť zúčastniť sa interaktívneho podujatia v Staromestskej knižnici na Karadžičovej ulici. O tom, že veda nie je veda, sa mohli presvedčiť na workshope na tému Kreatívne programovanie s Ozobotom. Deti sa hravou formou naučili nastaviť malého robota a zamerali sa na jednoduché programovanie pomocou farieb. Musím konštatovať, že ich táto aktivita mimoriadne zaujala. Aj napriek tomu, že Ozoboty sú len maličké roboty, v deťoch vyvolali skutočné nadšenie, záujem a nefalšované úsmevy.

                                                                                                                                                                 Mgr. Z. Kubíková

          • Krúžok Hejného matematiky

          • Prváci si na krúžku Hejného matematiky rozvíjali priestorovú predstavivosť. Pri hre "Stavbár" si precvičovali pojmy vpravo, vľavo, vedľa, nad, pridali sme tiež pojem poschodie. Určovali počet izieb na poschodiach. Podľa pokynov spolužiaka stavali stavby. Kľúčová bola spolupráca, "pozorné očká a ušká" a precíznosť. Pracovali s mapou a svoje zistenia zaznamenávali do hárkou. 

            P.J.

          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sme si na 2. stupni pripomenuli netradičným spôsobom. Každá trieda si pripravila aktivitu, ktorá sa viazala k európskej krajine a tú odprezentovala v ďalších triedach. Aktivity boli tvorivé, poučné ale aj zábavné. Niektorí hádali význam slov, iní kreslili historické pamiatky. Dokonca sa aj salsa tancovala a „starý dobrý“ Kahoot kvíz tiež nesklamal. Vďaka všetkým žiakom, ktorí sa zapojili a vyučujúcim za trpezlivú pomoc pri príprave a realizácii.

            Ž. K.

          • V 1. A spoznávame písmenká

          • Vitaj písmenko L! 

            Vyvodeniu tohoto písmenka sme venovali 2 dni. Naučili sme sa básničku o lastovičkách. V pamäti sme lovili slová, ktoré na L začínajú, prípadne končia alebo majú L vnútri slova. Deti hádali hádanky, ktorých riešením bola lastovička, labuť, lavica, lampa, lopta a pod. Z kamienkov skladali všetky tvary písmena L - malé, veľké, písané aj tlačené. Potom sme nacvičovali písanie L na tabuli aj do zošita. Skúšali sme čítať slabiky a prvé slová. Nakoniec sme kreslili obrázky k písmenku L a vytvorili sme plagát. Mali sme z toho radosť. 

                                                                                                                                                       Pani učiteľka a deti 1. A

          • Exkurzia vo Vodárenskom múzeu

          • Dňa 26.10. navštívili žiaci 4.B triedy Vodárenské múzeum v mestskej časti Bratislava – Karlova Ves. Vo všeobecnom sprievodnom programe s Modrou školou zážitkovou formou získali informácie: čo je vodojem, ako funguje moderný vodárenský systém, odkiaľ pitná voda pochádza,  ako sa voda upravuje, dopravuje a distribuuje do domácností, ako sa čistí odpadová voda pred návratom do vodných tokov. Princíp filtrácie vody v prírode si vyskúšali aj na praktických modeloch.  Skladaním puzzle si zopakovali ako funguje kolobeh vody v prírode. Čo všetko upcháva kanalizačné potrubia a sťažuje proces čistenia odpadových vôd? Aj na tieto zvedavé otázky získali odpoveď.  Žiakov zaujali aj štyri modely historických objektov, ktoré patrili k pôvodným vodárenským zariadeniam v Bratislave a tzv. Izba vodára – kancelária vodárenského majstra.

            Voda je život, a preto je potrebné vodné zdroje chrániť.                                                                               M.V.

          • Medzinárodná noc netopierov

          • V piatok 29. septembra 2023 sa v bratislavskej zoologickej záhrade uskutočnilo tradičné podujatie Medzinárodná noc netopierov. Rozprávanie o jediných lietajúcich cicavcoch pripravili Blanka a Roman Lehotskí zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci s Dominikou Nagyovou z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO. Na svete žije asi 1200 druhov netopierov, na Slovensku máme 28 druhov. Netopiere sú rozšírené na všetkých svetadieloch okrem Antarktídy. Tie, ktoré žijú u nás, sú hmyzožravé. Pred zimou sa musia zásobiť tukom. Netopier nespí nepretržite. Počas hibernácie sa budí. V priestore sa orientujú pomocou echolokácie. Najmenší netopier na svete je netopierik thajský. Má hmotnosť 2 gramy a meria 3 centimetre. Medzi najznámejšie u nás žijúce druhy patria podkovár malý/veľký, netopier veľkouchý riasnatý, netopier fúzatý, netopier vodný, večernica malá, večernica hvízdavá, uchaňa čierna. Netopier veľký loví chrobáky zo zeme. Pri ohrození predstierajú, že sú mŕtve. Prirodzené úkryty netopierov sú jaskyne, skalné štrbiny, stromové dutiny. Zimujú aj v opustených banských dielach, pivniciach, panelákoch. Ich prirodzenými nepriateľmi sú cez deň straka, v noci sova. Najstarší netopier vyskytujúci sa u  nás mal 33 rokov. Na podujatí sme videli mláďatko netopiera, ktoré vypadlo z hniezda. Po rehabilitácii bude vypustené do prírody. Adamkovi, Emmke a Janke sa ho podarilo pohladkať. Vonku náš záujem vzbudil detektor, ktorý vďaka mobilnej aplikácii dokáže lokalizovať nielen prítomnosť netopierov, ale aj ich druh. Vidieť nočnú zoologickú záhradu bolo veľkým zážitkom. Všade ticho a tma, svietili len naše baterky. Bol to zvláštny pocit vidieť majestátne hrochy, ako ticho spia. Deti sa pred ZOO ešte poriadne ponaháňali a všetci spokojní sme odišli domov.  

            MD