• Aj tento rok sa konala Medzinárodná noc netopierov

      Aj tento rok sa konala Medzinárodná noc netopierov

      02.11.2023 14:15
      V piatok 29. septembra 2023 sa v bratislavskej zoologickej záhrade uskutočnilo tradičné podujatie Medzinárodná noc netopierov. Rozprávanie o jediných lietajúcich cicavcoch pripravili Blanka a Roman Lehotskí zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci s Dominikou Nagyovou z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO. Na svete žije asi 1200 druhov netopierov, na Slovensku máme 28 druhov. Netopiere sú rozšírené na všetkých svetadieloch okrem Antarktídy. Tie, ktoré žijú u nás, sú hmyzožravé. Pred zimou sa musia zásobiť tukom. Netopier nespí nepretržite. Počas hibernácie sa budí. V priestore sa orientujú pomocou echolokácie. Najmenší netopier na svete je netopierik thajský. Má hmotnosť 2 gramy a meria 3 centimetre. Medzi najznámejšie u nás žijúce druhy patria podkovár malý/veľký, netopier veľkouchý riasnatý, netopier fúzatý, netopier vodný, večernica malá, večernica hvízdavá, uchaňa čierna. Netopier veľký loví chrobáky zo zeme. Pri ohrození predstierajú, že sú mŕtve. Prirodzené úkryty netopierov sú jaskyne, skalné štrbiny, stromové dutiny. Zimujú aj v opustených banských dielach, pivniciach, panelákoch. Ich prirodzenými nepriateľmi sú cez deň straka, v noci sova. Najstarší netopier vyskytujúci sa u  nás mal 33 rokov. Na podujatí sme videli mláďatko netopiera, ktoré vypadlo z hniezda. Po rehabilitácii bude vypustené do prírody. Adamkovi, Emmke a Janke sa ho podarilo pohladkať. Vonku náš záujem vzbudil detektor, ktorý vďaka mobilnej aplikácii dokáže lokalizovať nielen prítomnosť netopierov, ale aj ich druh. Vidieť nočnú zoologickú záhradu bolo veľkým zážitkom. Všade ticho a tma, svietili len naše baterky. Bol to zvláštny pocit vidieť majestátne hrochy, ako ticho spia. Deti sa pred ZOO ešte poriadne ponaháňali a všetci spokojní sme odišli domov.                                                                    MD
    • S Bibianou do školy

      S Bibianou do školy

      02.11.2023 14:15
      Počas septembra sa v Bibiane konali prípravy na medzinárodnú súťažnú prehliadku originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Keďže sme v tomto čase nemohli v týždni navštíviť Bibianu, Bibiana prišla k nám. Program s názvom S Bibianou do školy spestril vyučovanie v 2. C. V piatok 29. 9. 2023 nás navštívila lektorka Patrícia. V rozhovore s deťmi prehĺbila ich poznanie o Bibiane a BIB-e. Tento rok sa koná 29. ročník výstavy Bienále ilustrácií Bratislava. Počas jej existencie získal najvyššie ocenenie Grand Prix iba jediný Slovák – Dušan Kállay za ilustrácie ku knihe Alica v krajine zázrakov. V tomto ročníku zabojuje o priazeň medzinárodnej poroty 10 slovenských ilustrátorov. Cena detskej poroty sa udeľuje od roku 1993. Zaujímavosťou je, že ešte nikdy nenastala zhoda s hlavnou porotou. Patrícia čítala deťom príbeh z knihy Kataríny Mikulášovej Bojnickí búbeli. Podľa spisovateľky búbeli sú zvláštne bytosti. Môže ich vidieť iba ten, komu to dovolia. Sú to zvukomalebné bytôstky žijúce v sladkých vodách. Vyzerajú ako škrupiny vlašských orechov a sú práve také veľké. Deti sa zahrali na ilustrátorov a vytvorili si vlastných búbeľov. Stačila im na to obyčajná škvrna, ktorú im Patrícia naniesla na výkres. Fúkaním dotvárali obrázok a hľadali svojich búbeľov. Niektorí im vymysleli aj meno a názov krajiny, v ktorej žijú. Na obrázkoch sme našli množstvo všakovakých búbeľov. Aj vy ich tam vidíte?                                                                                             MD

       
    • Bibiana - návšteva výtvarnej výstavy - 2.A

      18.10.2023 10:19
      V rámci školského klubu sme s deťmi 2.A triedy navštívili v medzinárodnom dome umenia pre deti na Panskej ulici - BIBIANA - zaujímavú výtvarnú výstavu bienále ilustrácií Bratislava. Paletou pestrých ilustrácií z celého sveta umiestnených na výstavných paneloch na 3 poschodiach nás sprevádzal Tomáš - pracovník Bibiany. Deti súťažili, tvorivo pracovali, nachádzali ba aj predviedli svoje čitateľské, pozorovacie, kreatívne, estetické  a pracovné schopnosti, čo možno uvidieť aj na zdieľaných fotografiách z tohto zaujímavého podujatia.                                                                                                                            Vychovávateľka Júlia D.
    • Opice z našej police v ŠKD

      Opice z našej police v ŠKD

      06.10.2023 15:00
      Dňa 5. októbra 2023 sa žiaci VII. a VIII. oddelenia ŠKD vybrali na krátku výpravu naprieč mestom Bratislava, priamo až k Radošinskému naivnému divadlu. Cieľ bol jasný – divadelné predstavenie detskej klasiky, rozprávky obľúbenej naprieč generáciami: Opice z našej police. Predchádzalo tomu i spoločné čítanie niekoľkých úryvkov v školskom klube. Hodinové predstavenie si všetci zúčastnení užili do poslednej minúty. Spoločne s predstaviteľmi Jožka, Samka a Ferka – a Fricka s Jupkom, samozrejme tiež, zažívali ich najväčšie dobrodružstvá. Na záver sa tešili tomu, ako sa ich opičia rodinka spoločne rozrástla o nových členov. Súdiac podľa nadšeného potlesku na záver, kedy sa deti aj spontánne postavili, nám nezostáva nič iné, než zhodnotiť, že naši žiaci ŠKD toto predstavenie odporúčajú rovno všetkými desiatimi svojim mladším i starším spolužiakom. (S.P.)
    • Svetový deň zvierat - ŠKD VII.oddelenie

      06.10.2023 14:57
      Svetový deň zvierat je jediný deň v roku s výnimočnou príležitosťou pripomenúť si náš rešpekt a lásku ku všetkým živým tvorom. Je to naša šanca ako poukázať na dôležitosť a význam zvierat po celom svete, nielen tých, ktoré zdieľajú s nami naše obývačky. Aj v našom školskom klube sme na tento deň nezabudli. Veľa z nás má doma zvieratko, o ktoré sa staráme, chránime a milujeme. S deťmi v ŠKD sme sa o nich porozprávali. Pripomenuli sme si, ktoré sú chránené, prečo máme každé jedno zviera ochraňovať a veríme, že budú zvieratká ochraňovať a učiť to aj iných. Deň v ŠKD bol zaujímavý a emotívny, aj pre 3.A. Prekvapením od pani vychovávateľky bolo video, kde deti vôbec nečakali, že sa uvidia so svojimi domácimi miláčikmi. Ich radosti sa medze nekladú, pretože nevedeli, že rodičia poslali fotografie tajne na žiadosť p. vychovávateľky. V niektorých očiach boli slzy, čo nasvedčovalo o dobrých, citlivých srdciach našich žiakov a samozrejme o dobrej výchove zo strany rodičov, našich milých učiteľov a šikovných vychovávateliek. Deti sú naša budúcnosť. H.S.