• S Bibianou do školy

          • Počas septembra sa v Bibiane konali prípravy na medzinárodnú súťažnú prehliadku originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Keďže sme v tomto čase nemohli v týždni navštíviť Bibianu, Bibiana prišla k nám. Program s názvom S Bibianou do školy spestril vyučovanie v 2.C. V piatok 29. 9. 2023 nás navštívila lektorka Patrícia. V rozhovore s deťmi prehĺbila ich poznanie o Bibiane a BIB-e. Tento rok sa koná 29. ročník výstavy Bienále ilustrácií Bratislava. Počas jej existencie získal najvyššie ocenenie Grand Prix iba jediný Slovák – Dušan Kállay za ilustrácie ku knihe Alica v krajine zázrakov. V tomto ročníku zabojuje o priazeň medzinárodnej poroty 10 slovenských ilustrátorov. Cena detskej poroty sa udeľuje od roku 1993. Zaujímavosťou je, že ešte nikdy nenastala zhoda s hlavnou porotou. Patrícia čítala deťom príbeh z knihy Kataríny Mikulášovej Bojnickí búbeli. Podľa spisovateľky búbeli sú zvláštne bytosti. Môže ich vidieť iba ten, komu to dovolia. Sú to zvukomalebné bytôstky žijúce v sladkých vodách. Vyzerajú ako škrupiny vlašských orechov a sú práve také veľké. Deti sa zahrali na ilustrátorov a vytvorili si vlastných búbeľov. Stačila im na to obyčajná škvrna, ktorú im Patrícia naniesla na výkres. Fúkaním dotvárali obrázok a hľadali svojich búbeľov. Niektorí im vymysleli aj meno a názov krajiny, v ktorej žijú. Na obrázkoch sme našli množstvo všakovakých búbeľov. Aj vy ich tam vidíte?  

               MD

          • Halloween na škole

          • Aj tento rok sme spolu s deťmi oslávili sviatok všetkých duchov a strašidiel originálne –v maskách. A to nie v hocakých! Boli naozaj originálne, nápadité i veselé. Porota strašidiel zložená zo žiakov 9. ročníka počas dňa hľadala tie najoriginálnejšie masky detí. Každá maska bola ocenená sladkou dobrotou a tie najzaujímavejšie dostali čokoládovú pochúťku. Počas dňa sa deti i pedagógovia v maskách mohli odfotografovať pred fotostenou na chodbe školy.

          • PASOVAČKA PRVÁKOV

          • V stredu 25. októbra 2023 sa v priestoroch školy uskutočnila „Pasovačka prvákov“, kde za prítomnosti vedenia školy, pedagógov a rodičov, boli prváci slávnostne pasovaní a prijatí do cechu žiackeho. Slávnostnému aktu pasovania predchádzal krátky kultúrny program prváckych tried. Ich spevácke a recitačné výkony boli ocenené prekvapením v podobe balíčka. Akcia mala príjemnú atmosféru, ktorú sme zachytili na priložených fotografiách.

          • Dobrý pocit v G52

          • Staroba sa týka nás všetkých. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli kedysi mladí, plní síl. Pre seniorov je dôležité, aby prežívali obdobie staroby aktívne, stretávali sa, zdieľali svoje radosti i starosti, zúčastnili sa na workshopoch, besedách s osobnosťami, zabávali sa i vzdelávali. A pre tento účel slúži Denné centrum G52 pre seniorov a seniorky v Starom Meste. Klub bývalých pani učiteliek sa stretol 23.10.2023 pri príležitosti mesiaca úcty k starším. Deti z 2.B si nacvičili krátky program - piesne s gitarovým doprovodom p. uč. Staudtovej. Dokonca sme si spoločne s bývalými pani učiteľkami zaspievali ľudové piesne. Na záver sme sa vzájomne obdarovali drobnými pozornosťami. A ako povedal pri odchode z G52 druhák Dávidko: „Mám z toho dobrý pocit...“ . Verím, že sme ho mali všetci. O to nám išlo.

                                                                                                                                          Iveta Magálová

          • VYHODNOTENIE - Najkrajší jesenný výrobok rodiny

          • Ako určite viete, od 9. októbra do 18. októbra 2023 mali žiaci prvého stupňa možnosť zapojiť členov svojej domácnosti do ťažkej umeleckej činnosti. Nie však len tak! Bola totižto vyhlásená súťaž o ten Najkrajší jesenný výrobok. Mnohí aktívne zbierali popadané gaštany a lístie, iní zase hľadali inšpiráciu v kúskoch dreva či machu. Tak či onak, prechodová chodba v budove prvého stupňa bola vďaka šikovným ručičkám žiakov prvého, druhého, tretieho a štvrtého ročníka nádherne vyzdobená a my sme sa na ich výtvory nemohli vynadívať. Pani učiteľky a páni učitelia – spoločne so svojimi vychovávateľmi – mali ozaj ťažkú úlohu, keď spomedzi žiakov svojich tried museli zvoliť tých najoriginálnejších. Predsa len však prinášame výsledky.


            Najoriginálnejšie práce za triedy majú žiaci:
            I.A – Martin Ján V., Lukáš G. a Alexander K.
            I.B – Mia H., Tibor S. a Oleh B.
            I.C – Teodor T., Laura B. a Sofia M.
            II.A – Martin H., Lea M. a Ondrej F.
            II.B – Tobi a Teo L., Petra U. a Jana B.
            II.C – Anamia V., Danica S. a Saša Ch.
            III.A – Magdaléna K., Oliver S. a Michaela M.
            III.B – Adam a Tereza V., Anna N. a Sofya Ch.
            IV.A – Júlia B., Nina Š. a Ela Č.
            IV.B – Alica K., Mia P. a Karin P.

            Všetkým víťazom srdečne gratulujeme a zúčastneným ďakujeme za zapojenie do súťaže. Všetkým sa totižto rovnakým dielom podarilo skrášliť priestory našej školy.

            S.P.

          • 27.10.2023 - vyučovanie trochu inak

          • Halloween na škole

            Máte radi strašidlá?

            Máte radi veselú zábavu?

            Radi tvoríte a vymýšľate strašidelné kostýmy?

            Poďme spolu zažiť strašidelné vyučovanie.

            Kedy?

            27. októbra 2023

            vo svojich triedach a na chodbách školy.

            Pozor, príde aj strašidelná porota, ktorá masky aj vyhodnotí.

            Tešíme sa na Vás všetkých!

          • Prednáška - život stredoafrického kmeňa BaYaka

          • Dňa 10.10. 2023 naši deviataci absolvovali zaujímavú prednášku týkajúcu sa sociálnej antropológie, života stredoafrického kmeňa BaYaka a následne prehliadku priestorov Univerzitnej knižnice v BA. Prednášku nám a ďalším školám zo Siete pridružených škôl UNESCO priniesla Univerzitná knižnica v Bratislave v spolupráci so  Slovenskou asociáciou sociálnej antropológie, ktorú zastúpila a prednášku viedla Phd. Dáša Bombjaková. Ako to celé naši žiaci vnímali vám prinášame citáciou z ich reflexii:

            - Spôsob života kmeňa BaYaka ma naozaj prekvapil. Nevedela som, že kmene nemusia mať vodcu a na riadení spoločenského života sa môžu podieľať aj deti.  

            - Veľmi sa mi páči, ako si v komunite pomáhajú. Ich pravidlá sa líšia od našich najmä v súkromnom a osobnom priestore.

            -  Som rada, že sme sa mohli tejto prednášky zúčastniť, naučila som sa niečo úplne nové.

            - Veľa toho som sa dozvedel, niektoré veci ma prekvapili, hlavne to, ako u nich funguje vlastnenie majetku, že keď si niekto niečo vypýta, ten druhý má právo to dostať, alebo ich rovnosť medzi deťmi a dospelými a celá ich kultúra. Mne sa prednáška páčila.

            Prikladáme aj zopár záberov z prednášky a exkurzie.

            M.L.

          • Európska noc výskumníkov

          • Triedy 8.A, 8.B, 7.A a 6.C sa zúčastnili jedinečného festivalu vedy, ktorý nám atraktívnym spôsobom priblížil najnovšie vedecké poznatky a objavy. Možno práve táto "Noc" umožnila našim deťom na chvíľu snívať s otvorenými očami. A ktovie? Možno medzi nimi boli aj budúci výskumníci a ich objavy raz budeme obdivovať na celom svete...

            Toto výnimočné podujatie, ktorého sa každoročne zúčastňujeme, prišla svojou návštevou podporiť aj pani prezidentka Zuzana Čaputová. Mali sme to šťastie a stretli sme sa s ňou aj osobne.

            A.CH.

          • Turistický výstup

          • V sobotu 14.októbra 2023 žiaci turistického krúžku vystúpili na Veľkú homoľu (709 m.n.m.) a Kamenné vráta (608 m.n.m.) v Malých Karpatoch. Túra sa začala na Zochovej chate. Na začiatku sme sa zapotili pri výstupe na Veľkú homoľu. Na homoli je rozhľadňa z ktorej bol krásny výhľad. Ďalej sme prechádzali okolo bizarných vápencových útvarov. Pešiu túru sme zakončili v Pezinku. Z Pezinka sme cestovali do Bratislavy vlakom. 

            S.S.

          • McDonald´s Cup - postup do okresného kola

          • V utorok 18.októbra 2023 sme sa zúčastnili predkola 25.ročníka futbalovej súťaže pre žiakov I.stupňa ,,McDonald´s Cup". Príjemné jesenné počasie vytvorilo dobré podmienky pre ešte lepšie výkony našich futbalistov a futbalistiek. Odmenou je postup do okresného kola, ktoré sa odohrá na jar. Najlepším hráčom za našu školu bol Noel A. Našu školu reprezentovali: Viliam M.,Oliver S., David K., Kristína Š., Petra P., Jakub M., Florek A., Marco N., Noel A.

             

          • POZOR! POZOR! PASOVAČKA PRVÁKOV

          • Na známosť sa všetkým dáva, že dňa 25. októbra 2023 o 16,00 hod. sa v telocvični II.stupňa uskutoční slávnostný ceremoniál prijímania žiakov 1. ročníka našej školy do cechu žiakov Starého Mesta.

            Tešíme sa na Vás! 

            Pani riaditeľka, pani zástupkyne, hlavný ceremoniár a Vaši pedagógovia

          • Kino pre všetky deti

          • Mestská časť Bratislava – Staré Mesto, pozýva všetky deti (aj s rodičmi) na inkluzívne premietanie komédie Úžasný Mauric. Súčasťou podujatia je aj fotenie s maskotmi z Labkovej patroly pred a po predstavení. Bližšie info na plagáte podujatia.

          • Deti pre Bratislavu 2023

          • Zapojili sme sa do 4. ročníka súťaže DETI PRE BRATISLAVU 2023 - kategória Ekológia a verejný priestor. Projektový zámer, ktorý sme do súťaže prihlásili zaujal hodnotiteľov a to nám umožnilo prebojovať sa do skupiny víťazov. Náš súťažný tím v utorok, 10. októbra 2023 v Novej Cernovke absolvoval sprievodné workshopové podujatie na témy: Enviromentalistika a záhrada, Upcycling a recyklácia oblečenia, Podujatia a dobročinné aktivity. Súčasťou podujatia bol súťažný kvíz, v ktorom sme vysúťažili do našej pripravovanej „Záhrady, ktorá učí“ Ostružinu černicovú.

            L.K.

          • Turistický krúžok - Konské hlavy (653 m.n.m.)

          • Novú turistickú sezónu sme začali výstupom na Konské hlavy (653 m.n.m.) a Tri kamenné kopce (565 m.n.m.) v Malých Karpatoch. Túra sa  začala na Pezinskej Babe. Na Pezinskú Babu sme sa vyviezli autobusom. Trasa viedla za pekného počasia nenáročným terénom. Na Konskych hlavách sme videli štyri vyrezané konské hlavy.  Pešiu túru sme zakončili v Pezinku. Na chvíľu sme sa zastavili na koláčik a zmrzlinu. Z Pezinka sme cestovali do Bratislavy vlakom.

            S.S.

          • Jeseň v 4.B

          • Na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania tvorili žiaci 4. A triedy nádherné obrázky s témou Jeseň. Dovolené bolo použiť akúkoľvek dostupnú výtvarnú techniku nielen na samotnom papieri, ale aj pri tvorbe rámu. Nezabudlo sa takmer na žiadny symbol jesene od nádhernej prírody, cez tradície a zvyky, až po zvieratká či púšťanie šarkanov... Čo dielo, to originál...

            Presvedčte sa sami!  

                                                                                                               Mgr. Z. Kubíková

          • Opice z našej police v ŠKD

          • Dňa 5. októbra 2023 sa žiaci VII. a VIII. oddelenia ŠKD vybrali na krátku výpravu naprieč mestom Bratislava, priamo až k Radošinskému naivnému divadlu. Cieľ bol jasný – divadelné predstavenie detskej klasiky, rozprávky obľúbenej naprieč generáciami: Opice z našej police. Predchádzalo tomu i spoločné čítanie niekoľkých úryvkov v školskom klube. Hodinové predstavenie si všetci zúčastnení užili do poslednej minúty. Spoločne s predstaviteľmi Jožka, Samka a Ferka – a Fricka s Jupkom, samozrejme tiež, zažívali ich najväčšie dobrodružstvá. Na záver sa tešili tomu, ako sa ich opičia rodinka spoločne rozrástla o nových členov. Súdiac podľa nadšeného potlesku na záver, kedy sa deti aj spontánne postavili, nám nezostáva nič iné, než zhodnotiť, že naši žiaci ŠKD toto predstavenie odporúčajú rovno všetkými desiatimi svojim mladším i starším spolužiakom.

            S.P.