• Výstava Moje mesto

          • V dńoch 7.2. a 20.2. sa trieda 3.včielky zúčastnila výstavy v Detskom múzeu. Výstava mala všeobecný názov Moje mesto. Pri prvej výstave sa žiaci oboznamovali so zmyslami človeka. Dozvedeli sa nové poznatky, súťažili a fyzicky vchádzali do makiet zmyslov a ich orgánov, kde mohli vidieť, čo všetko sa v nich nachádza a akú dôležitú funkciu v našom tele plnia. Zisťovali, aké je ťažké vyznať sa v Breillovom písme a o to viac si vážiť človeka s nejakým postihnutím.

            Pri druhej výstave šlo o ,,povolania“. Žiaci sa aktívne zapájali do vypĺňania dotazníkov, kde museli zisťovať rôzne informácie o daných povolaniach, pátrali po rôznych zaujímavostiach a ku koncu sa mohli sami zahrať na to ktoré povolanie. Najviac ich oslovilo povolanie predavač, lekár a doručovateľ.

            Z oboch výstav deti odchádzali plní dojmov a pochválení, akí sú múdri a šikovní, koľko poznatkov už vedeli, ale iste sa veľa nového aj dozvedeli...

          • Naše talenty oceňujú aj v inom obvode

          • Dňa 13.04.2013 uskutočnila mestská časť Lamač spolu s časopisom Metropola súťaž v prednese poézie a prózy O cenu Andreja Sládkoviča. Ceľom a ideou súťaže je vzdať veršami poctu rodnému jazyku – našej ľubozvučnej slovenčine.

            I naša škola zareagovala na túto výzvu a oplatilo sa. Šikovná Emmka Fričová (3.včielky), ktorá nás už tri rôčky reprezentuje v rôznych recitačných súťažiach, ani tento raz nesklamala a v najsilnejšej kategórii mladších žiakov obsadila nádherné 2.miesto. Cení sa to o to viac, že svoj talent úspešne predviedla i mimo náš obvod. Pocity zo súťaže má výborné...Ako by aj nie, keď predsedkyňou poroty bola známa herečka Zita Furková a v porote zasadli úžasné osobnosti ako p.Mária Kráľovičová, František Kovár, Eva Černá, Mária Miková, či samotný pán starosta mestskej časti Lamač Ing. Peter Šramko...

            Veríme, že talenty našich žiakov neostanú nepovšimnuté a čoraz častejšie budeme o nich počuť a budeme i naďalej hrdí na to, akých úspešných žiakov naša škola vychováva...

          • Živá voda pre Zem

          • Naša škola sa zapojila do výtvarnej súťaže detí pod názvom „Živá voda pre Zem“, ktorú vyhlásila rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Vodohospodárska výstavba, š. p.

            Žiačka II. A triedy Lucka Hatalová vyhrala 1. miesto a obdŕžala vecnú odmenu.

            Vďaka našej víťazke škola získala hlavnú finančnú výhru 2000 €. Ceny boli slávnostne odovzdané 22. apríla na Svetový deň Zeme.

          • Hviezdoslavov Kubín 2013 - krajské kolo

          • V tomto školskom roku sme zaznamenali ako škola nemalé úspechy v rôznych súťažiach či olympiádach. Ani tento raz sme neodišli bez ocenenia...

            V dňoch 24.a 25.apríla sa konalo krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, kde nás po úspešnom obvodnom kole reprezentovali Emma Fričová (3.včielky) Roman Jančovič (5.A).

            Vo veľkej konkurencii celého bratislavského kraja získali Emmka i Roman krásne3.miesto v prednese prózy.

            Veríme, že po dvojročnej úspešnej ,,reťazi“ krajského kola sa šťastena recitátorom neotočí chrbtom a aj v budúcom školskom roku zaznie na stupni víťazov názov našej školy ?.

             

          • Pikopretek 2013

          • Vo štvrtok 25.4.2013 sa 4-členné družstvá žiakov 5. – 8. ročníka zúčastnili na Partizánskej lúke matematicko – športovej súťaže Pikopreteku.

            Za krásneho slnečného počasia boli deti tentokrát v úlohe adeptov na komandá hľadačov pokladov pre medzinárodnú organizáciu UNESPO(klad). Aby si riadne otestovali schopnosti v tejto roli, museli prejsť sériou náročných úloh na trati dlhej vyše 2km. Navštívili rôzne známe i exotické lokality, ako Louvre v Paríži, kde mali za úlohu odlíšiť pravé obrazy od falzifikátov, ostrov v Bermudskom trojuholníku, kde bojovali s pirátmi, či apačskú jaskyňu na Striebornom jazere, kde museli vyriešiť logickú hádanku a nájsť ukryté zlato. Ďalej pokračovala ich náročná cesta do egyptskej Gízy, kde museli rozlúštiť nápis v hieroglyfoch a na islandskej sopke rozoznať vzácne nerasty. V kasíne v Las Vegas na základe čísel vyradených lósov museli zistiť číslo vyhrávajúceho lósu a napokon na poslednom stanovišti vypátrať miesto potopenia lode a dostať sa do vraku úzkym otvorom, aby zachránili jej vzácny náklad. Komandá boli hodnotené za úspešné plnenie úloh a za čas, ktorí strávili na trati. Za každú splnenú misiu dostali max. 10 bodov. Za každú minútu ušetrenú do 120 minút dostali bod, za predpokladu, že získali aspoň 35 bodov za splnené misie. Za prekročený čas nad 120 minúť získali bodovú penalizáciu za každú minútu. /zdroj www.p-mat.sk/

            Všetky štyri naše družstvá boli úspešné. Najlepšie sa umiestnili žiaci 6. ročníka na 8. mieste (78b) z 27 družstiev. Piataci sa umiestnili na 9. mieste (75b), siedmačky (64b) a ôsmaci(aj keď s rovnakým bodovým hodnotením ako šiestaci 78b) na 13. mieste.

          • Slávik Slovenska 2013

          • Po úspešnom školskom kole, ktorého sa zúčastnilo 15 žiakov, nás v obvodnom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska 2013 dňa 14.mája reprezentovali Riško Filka (1.B) a Zuzka Hučková (7.A).

            Riško oslnil nielen nás tu v škole, ale jeho výkon prekvapil aj porotcov v obvodnom kole, kde pre školu získal úžasné 1.miesto! Je to skvelé, že najmladší prváčik spieval po prvý raz na takejto súťaži a hneď získal to najcennejšie umiestnenie a postup na krajské kolo ?.

            Zuzka si zopakovala účasť v obvodnom kole a aj tento rok neodišla bez ocenenia...opäť sa umiestnila na krásnom 2.mieste.

             

            Obom výhercom blahoželáme a Riškovi silno držíme palce, aby svojim krásnym chlapčensko – chlapským hlasom zaujal i na krajskom kole?.

          • Krajské kolo vo florbale: Orion Florbal Cup

          • Dňa 26. 4. sa naši chlapci zúčastnili krajského kola Orion Florbal Cup v Stupave. Družstvá boli rozdelené na dve skupiny. Skupinu „A“ a skupinu „B“. Naši chalani boli v skupine „A“. Zápasy sa hrali jeden krát 12 minút. Prvý zápas sme hrali s Bernolákovom, kde sme vyhrali 1:0 gólom Patrika Bajnoka, ako sa neskôr ukázalo, bol to náš jediný strelený gól na turnaji. Druhý zápas sme hrali so Stupavou, kde obe mužstvá nestrelili gól a tak to skončilo 0:0. No a tretí (posledný) sme hrali s Tomášikovou kde sme podľahli 2:0. Po postupe z tretieho miesta v skupine sme narazili v play off vyraďovačke na Kalinčiakovú, ktorá nás porazila v pomere 4:0. Preto sme nepostúpili do finále a celkovo sa umiestnili na 5 mieste. ...“ Keď už nie ste prví, tak ste aspoň najkrajší! „ – zhodnotil výkon florbalistov tréner p. Dadykin. Citeľne chýbal Martin Feherváry, ale aj tak chlapci kožu lacno nepredali a vzorne reprezentovali školu v Krajskom kole.

          • Otvorenie nového detského ihriska v Medickej záhrade

          • V piatok 19. apríla 2013 v dopoludňajších hodinách otvorila starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tatiana Rosová nové ihrisko pre školákov v Medickej záhrade. Na jeho podobe sa podieľali aj deti, rodičia a pedagógovia našej školy. Vybrali si model, ktorý sa zrealizoval. V tento deň sa mohli pozvané deti nielen do sýtosti zahrať, ale i zasúťažiť si so zamestnancami firmy DELL, ktorá sa sponzorsky pričinila o jeho realizáciu. Našu školu na tejto akcii zastupovali deti z 1. B a 3. L. Deti sa veľmi tešili z nového ihriska i z čokolád, ktoré vyhrali v súťažiach. Televízia Markíza odvysielala z otvorenia príspevok v Televíznych novinách. Prezentovali sa v ňom deti 3. L a svoje názory na nové ihrisko vyjadrili Narciska Kadlečíková a Šimon Dubravík. Možno, že časom k zostave pribudnú niektoré nové prvky. Veríme, že na školákov sa bude myslieť aj pri rekonštrukcii ihriska na Jakubovom nám.

            Veľmi sa tešíme a v mene všetkých detí ĎAKUJEME!

            Fotky : http://www.flickr.com/photos/71756450@N08/sets/72157633810961037

          • Športový deň v škole

          • Už sa stáva tradíciou, že v jedno sobotné dopoludnie prichádzajú rodičia s deťmi a súťažia v rôznych športových disciplínach. Ani tento rok tomu nebolo inak. 1.júna, pri príležitosti MDD, sa uskutočnil v areáli našej školy ,,športový deň“. Počasie nám prialo, zúčastnilo sa okolo 90 rodinných dvojíc, ktoré súťažili v šiestich disciplínach. K dobrej atmosfére prispela hudba, nezabudli sme ani na pitný režim pre všetkých zúčastnených, pre rodičov bola pripravená kávička a samozrejme, ani tento rok nesmel chýbať guláš, ktorý bol naozaj fantastický!

            Na záver boli vyhlásené najlepšie víťazné dvojice, ocenili sme aj najmenších športovcov, ktorých bolo až osem. Samozrejme, sladká odmena sa ušla všetkým deťom.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať Rade rodičov a ostatným, ktorí pomohli v sponzorských daroch, ale aj pri realizácii tohto dňa a vďaka patrí aj pedagógom a vedúcej kuchyne, ktorí neváhali a prišli pomôcť na túto úžasnú akciu.

            Veríme, že sa takto stretneme opäť o rok.
          • A prázdniny sú tu...

          • Leto klope na dvere a s ním aj koniec školského roka.

            Pre našu školu bol tento rok naozaj úspešný – svedčia o tom získané ocenenia a vysoké umiestnenia našich žiakov v rôznych súťažiach, či olympiádach.

            Preto koncoročný program na školskom dvore bol nielen rozlúčkou so školu ale aj malou ukážkou našich talentov, na ktoré sme patrične hrdí.

            Svoje recitačné majstrovstvo predviedli Roman Jančovič z 5. A a Ema Fričová z 3.V – finalisti krajského kola Hviezdoslavovho Kubína, malý Riško Filka z 1.B triedy, ktorý svojim krásnym speváckym výkonom ohúril nielen nás, ale aj porotu súťaže Slávik Slovenska, kde získal 1. miesto v obvodnom kole. Nechýbali ani malí hudobníci – skvelí hráči na husliach – Oskar Kamenec z 2. B Rebeka Habartová z 2. A.

            Program osviežili aj šikovné Mažoretky, ktoré roztancovali nejedného diváka.

          • Debatiáda

          • V ZS Matky Alexie 16.4. sa nasi ziaci zucastnili dalsieho stredozapadoslovenskeho  kola Debatiady. Temy boli zaujimave ako napr. Stroje by mali nahradit predavacov v obchodoch, vsetci studenti by mali mat 1 poobednajsiu sportovu aktivitu, Mladez od 15 rokov by  mala mat vodicsky preukaz a pod.

            Pekne nas reprezentovali ziaci Mikulencakova, Krajnakova /obsadili 4.miesto/, Zahumenska a Kopunec – 5.miesto, Zelman a Pavlicko – 7.miesto, Bortnak a Cerny – 8.miesto.

            Z nasich debaterov mame radost.

             

          • Zážitková hodina Veľká noc

          • Týždeň pred Veľkou nocou sme mali zážitkovú hodinu – tvorivé dielne. Krásne vázy, ktoré zdobili naši druháci, by sa nehanbili na stôl položiť v ktorejkoľvek rodine. Použili servítkovú techniku a vystrihnuté kvety prilepili na sklo. Pre svoje potešenie si potom vyrobili maličké kuriatka z obalov na vajcia. Boli milé, rôznofarebné, podľa predstáv detí. Deti použili veci, ktoré by ste bežne v domácnosti vyhodili – obal na vajíčka a pohár od dojčenskej výživy. Vyskúšali  si, že sa z nich dajú vyrábať krásne veci. 

             

             

             
          • MC Donald cup

          • Veľké prekvapenie žiakov 1.stupňa.

             

            7.4.2014 v pondelok sa žiaci 1.stupňa zúčastnili na OK McDonald´s cupu v malom futbale na prírodnej tráve na ihrisku Interu Bratislava na Drieňovej ulici. Ako outsider tejto už finálovej skupiny o postup do krajského kola si počínali nadmieru dobre, keď hneď v prvom stretnutí oplatili prehru 8:3 ZŠ Vazovovej zo základnej skupiny v pomere 6:2. Ďalší zápas mal veľkého favorita zo ZŠ Mudroňova ( celkový víťaz a postupujúci ), ktorému sme podľahli po dobrom výkone 7:2. Posledný zápas bol zápasom o druhé miesto a v ňom sme uspeli defenzívnou taktikou so ZŠ Dubová 3:2. Odmenou nebol síce postup do krajského kola, ale dobrý výkon v turnaji a krásny pohár a diplom za celkové druhé miesto. O tento úspech sa pričinili brankár Filip Ehrenstein, obrancovia Jakub Beňadik, David Richter, Oliver Vašečka, Rasťo Čupka a útočníci Adam Titka, Filip Titka a náš kapitán Matej Kurta. Všetkým chlapcom pod vedením p. zást.Dadykina gratulujeme a želáme ďalšie úspechy vo futbale, ale aj iných športoch.

          • A znova začíname...

          • Je slnečný pondelok 2. septembra a my začíname ...
            Aj v tomto školskom roku začíname slávnostným programom na školskom dvore.
            Dvor je plný veselých detí a rodičov, usmiatych pedagógov.
            Nedočkaví prváčikovia žmolia v rukách krásne kytice pre svoje nové pani učiteľky a ich rodičia stláčajú spúšte fotoaparátov a kamier, aby neprišli o tento neopakovateľný zážitok.
            Program pre nás všetkých pripravili naše šikovné deti, speváci Linda Határová a Riško Filka z 2. B, úspešná recitátorka Emka Fričová zo 4.V a program moderovali a technicky zabezpečili pani učiteľky Hrnčiarová a Suchovská.
            Nechýbal ani slávnostný príhovor pani riaditeľky Hronskej.
            Malí prváci prešli „školskou bránou“, zaspievali si a dostali malý darček z rúk našich deviatakov, ktorý im bude pripomínať tento veľký deň.
            Prajme si, aby tento školský rok 2013/2014 bol pre nás všetkých úspešný!

             

          • Beseda so spisovateľom

          • Dňa 17.9. 2013 sa žiaci 4.V a 5.A zúčastnili v kníhkupectve Martinus besedy so spisovateľom Romanom Bratom.

            Pán Brat im predstavil svoju novú knihu pre deti - Ako naštvať Rimana. S deťmi diskutoval o výhodách a nevýhodách počítačovej techniky, o dôležitosti čítania kníh i o svojom krásnom povolaní, či skôr záľube.

            Žiaci dostali drobné darčeky a túto knižku si mohli zakúpiť so zľavou, čo aj niektorí využili.

            Pán spisovateľ sa po podnetnej hodinke deťom poďakoval za počúvanie a aktivitu a v závere im prečítal úvodné strany svojej novej knižky.

          • Pasovačka prvákov

          • V jedno pekné, slnečné, septembrové dopoludnie privítalo Hviezdoslavovo námestie nových prváčikov základných škôl Bratislava - Staré mesto. Boli oficiálne pasovaní za prvákov a to nie hocikým...ale priamo pani starostkou Tatianou Rosovou.

            Hrdo dvíhali hlávky k slniečku, držali si svoje prvé školácke knižky a pozerali na slávnostný program. Niektorých boli povzbudiť aj rodinní príslušníci, iným stačili kamaráti či noví spolužiaci z triedy.

            Po slávnostnej pasovačke sa naradostení vracali späť do svojich škôl, aby opäť zasadli do prváckych školských lavíc a naučili sa čo najskôr čítať a písať.

            Našim prváčikom želáme veľa elánu a úspechov v škole .

             

          • Poznávací výlet, alebo štvrtáci v Planetáriu Hlohovec

          • Boli ste už niekedy v Hlohovci? 

            Toto mesto je zaujímavé nielen svojou krásou ale aj bohatou históriou a planetáriom, ktoré bolo cieľom cesty našich štvrtákov.

                 Planetárium stojí na kopci, takže sme mali krásny výhľad na celé mesto Hlohovec.

            Hneď pri vstupe nás privítala milá teta a deti si mohli zakúpiť zaujímavé pohľadnice a obrázky o vesmíre.

            Najviac sa všetci tešili na sálu planetária. Sedeli sme vo vysokých polohovateľných kreslách s výhľadom na kupolu, ktorá tu slúži na premietanie.

            Stačilo zhasnúť svetlo a ujo astronóm nás previedol zaujímavou cestou vesmírom. Po Mliečnej ceste sme dokráčali priamo k Slnku a zoznámili sme sa so všetkými planétami slnečnej sústavy a ich kamarátkami hviezdami. Naučili sme sa orientovať na nočnej oblohe a spoznávať mnoho súhvezdí.

                 Po skončení projekcie sme navštívili aj nádherný kláštor Františkánov, v ktorom sídli vlastivedné múzeum.

            Prezreli sme si krásne a starobylé obrazy a predmety z čias dávno minulých. Veľmi sa nám páčila výstava exponátov zvierat a vtákov, ktoré žijú v tamojšej oblasti.

            Chlapci najviac ocenili výstavu zbraní a dievčence krásne kroje.

                 Na záver si deti mohli zakúpiť suveníry na pamiatku.

            Dnes sme sa veľa naučili a zažili pekné chvíle.

             

          • Papiernička Prietrž

          • Za poznaním ručnej výroby papiera putovali žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka našej školy 8. novembra do Prietrže.Táto malá osada sa stala centrom záujmu netradičného spôsobu výuky – výroby papiera.

             

                   Žiaci najprv absolvovali odborný výklad lektormi papierničky. Pod ich dohľadom nazreli i do histórie výroby papiera od jeho vzniku . Dozvedeli sa o spôsobe spracovania bavlny, ľanu s možnou prímesou kvetín a listov z ponuky ročného obdobia.

                     Po odbornom výklade pracovníci ponúkli žiakom zaujímavú aktivitu – vlastnoručnú výrobu papiera. Podľa vzoru odborného pracovníka žiaci ponárali ruky do kašovitej hmoty s rámikom a sitkom, do ktorého chytali masu s vodou. Vodu nechali odtiecť a už vyformovaný malý obrys papiera preklopili na látku. Lisovaním sa odstránila prebytočná voda. Sušenie papiera je posledným krokom k finálnemu výrobku. Každý žiak si vyrobil svoj vlastný papier , ktorý dostane asi o 2 dni.

                     Papiernička v Prietrži je jedinou ručnou výrobňou papiera na Slovensku.

            Treba dodať , že ide o ekologický spôsob výroby výrobku. Žiaci by si takýto netradičný spôsob výuky radi zopakovali ešte raz.

                                                           Veľké ĎAKUJEME patrí rodičom, ktorí túto akciu umožnili a finančne podporili , ako aj vedeniu školy.

                                                       

                            Ďakujú triedne učiteľky a žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka.

          • Stolný tenis

          • V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sme zorganizovali stolnotenisový turnaj žiakov a žiačok 2. stupňa. V priebehu minulého týždňa prebehli triedne kolá i školské kolo. V ňom si najlepšie počínali dievčatá na prvom mieste Saša Majerská, na druhom Veronika Toplanaj, na treťom Bodóová Monika a na štrvrtom Líšková Ema. Všetky sa zúčastnili v utorok 19.11. aj Okresného kola v stolnom tenise na ZŠ Mudroňova, kde vzorne reprezentovali našu školu a obsadili 3. miesto. V kategórii chlapcov vyhral školské kolo Adrian Chovanec pred Samom Horváthom a Davidom Petričkom. Na štvrtom mieste sa potom umiestnili Paťo Kolek, Dano Gemeiner a Bruno Tobias Pavličko. Keďže Adrian Chovanec a David Petričko nespĺňajú vekový limit súťaží Okresného kola športových súťaží, reprezentovali nás v ňom Samo Horváth, Bruno Tobias Pavličko, Dano Gemeiner a Paťo Kolek. Chlapci bojovali aj za seba, aj za starších spolužiakov a vyhrali s prehľadom svoju skupinu. Vo finále sa stretli so ZŠ Dubová a len s vypätím všetkých síl a schopností zvíťazili po tuhom boji v každom zápase celkovo 4:3, keď zodpovednosť padla v poslednej dvojhre na Bruna. Ten svoj životný zápas zvládol a na čele s našim najlepším hráčom Samom, tiež Danom a Paťom sa tešili z prvého miesta v okresnom kole a postupu do Krajského kola. Všetkým gratulujeme a budeme držať palce v ďalších bojoch. 

             

          • Úspech našej žiačky v zahraničí

          •       O Lucke Novosadovej, žiačke 5.ročníka všetci vieme, že je veľmi talentovaná. Od malička sa venuje modernej gymnastike a reprezentuje svoj klub doma i v zahraničí. Ani minulý víkend tomu nebolo inak. Na MS v Nemecku jej stupienok víťazov ušiel iba o chlp a v obrovskej konkurencii získala nádherné 4.miesto.

            Je to naozaj skvelý úspech a my sme hrdí na to, že Lucka je žiačkou našej školy.

            Prajeme jej aj do budúcna veľa úspechov :).