• Oznam

          • Z dôvodu čerpania dovoleniek bude areál školského dvora
            počas letných prázdnin pre verejnosť zatvorený.
            Znova sa otvorí až 21.augusta 2017.
             
            Za pochopenie ďakujeme.
             
          • Vyhodnotenie zberu papiera – 19.-23.6. 2017

          • Aj v tomto školskom roku sme zorganizovali zber starého papiera, aby sme podporili ochranu životného prostredia a naučili deti aká je potrebná separácia odpadu.

            A ako to celé dopadlo?

            Celkovo sme nazbierali 4271 kg.

            Najúspešnejšie triedy:       1. miesto     6.A     1193 kg

                                                      2. miesto     4.A      887 kg

                                                      3. miesto     1.A      468 kg

            Najúspešnejší jednotlivci: 

            1. miesto súrodenci Bekerovci /4.A,6.A/    569 kg

            3. miesto         Hatalová Lucia  /6.A/              539 kg   

            Všetkým deťom i rodičom ďakujeme.

                                                                                                 Michaela Hrnčiarová

          • Hry s okom alebo OKOHRY

          •             Oko je dôležitý orgán. Umožňuje nám vidieť všetku krásu a pestrofarebnosť sveta. Bez zraku by sme boli ochudobnení o zážitky, ktoré nám sprostredkujú naše oči.
                        V Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, si do 13. augusta 2017 môžete pozrieť interaktívnu výstavu OKOHRA autoriek Sone Sadílkovej, Ľubice Pavlovičovej a Evy Pavlovičovej. Na nej (možno) nájdete odpoveď na otázku, čo oko vidí a je celkom inak. Alebo čo oko nevidí a je to tam. Vďaka výstave deti odhalia ilúziu vnímania, poznajú, čo je skutočnosť a čo optický klam.
                        17. mája si pozreli výstavu aj deti VI. oddelenia (3. B). Hneď v prvej miestnosti ich upútal obrázok slávneho anglického dramatika Wiliama Shakespeara. Z diaľky vyzeral celkom normálne, ale zblízka... Čo je to? Veď má fúzy z topánok hudobníkov! Mexický maliar Octavio Ocampo má zjavne rád okohry. Na svojom obraze Quijotove sny z roku 1989 si predstavuje, o čom všetkom sníval najslávnejší rytier všetkých čias Don Quijote de la Mancha. Ukryl v ňom 11 rôznych obrázkov. Dobrovoľne sa priznávame, že sme všetky nenašli... Na inom obrázku boli mačiatka. Pri jeho otočení skákali, lietali alebo sa vyvaľovali podľa uhla otáčania.
                        V ďalšej miestnosti sme skúmali, akej farby sú ruža, jablko a jahody. Naozaj boli čierne, ale keď sme na ne posvietili baterkou, zrazu boli červené. Podobne kvety, citrón a jablko mali zelenú farbu. Alebo žltú?
                        Dievčatá Oľa a Aľo zo známej ruskej rozprávky sa ocitli v Kráľovstve krivých zrkadiel. My sme boli v kráľovstve čarovných zrkadiel. V jednom zrkadle sme vyzerali ako modelky, lebo zoštíhľovalo, a to druhé rozširovalo, takže sme vyzerali ako tučkovia. Viete, ako sa môže stať malý veľkým a veľký malým? Ak nie, vyskúšajte si to.
                        Ak ste ešte neboli na streche Slovenského národného divadla, skúste. Vyzerá to úžasne. Čo myslíte, dajú sa rozhýbať obrázky a veci, ktoré sa nehýbu? Presvedčíte sa, že áno.
                        Vidieť kamaráta lietať sa nepodarí každý deň. Prezradíme vám, že na to musíte použiť špeciálny trik – odraz v zrkadle. Máte radi zavárané ovocie? A máte radi „zaváraného“ kamaráta? To nie je len tak, musí sa do pohára zmestiť.
                        Okrem výstavy sa deti zúčastnili aj na tvorivej dielni. Vyskúšali si maľbu vo virtuálnom priestore a vytvorili kolektívne dielo na tému Čarovný les. Čo všetko sa im doň zmestilo? Napríklad hríb, stromy, farebný kôň s jazdcom, kocúrik Bendžo, oheň, hviezdy, medvedík, ale i smajlík, chobotnica, zázračný meč, myška, čučoriedky, jednorožec, vianočný stromček, ba dokonca futbalista Messi.
                                                                                                                      Marcela Duchková
          • VYHRALI SME PEKNÉ KNIŽKY

          • V apríli tohto roka navštívili deti VI. oddelenia (3. B) Bibianu. Pozreli si výstavu Krajina komiksu a zúčastnili sa aj na tvorivej dielni Naučme sa tvoriť komiks s jedným z autorov výstavy, výtvarníkom Matúšom Maťátkom. Všetky práce detí postúpili do súťaže. Boli sme milo prekvapení, keď dve deti – Alister Kobe Apodaca Filip Lukáč – získali za svoje originálne práce výhru, ktorou bola knižka Červený vírus a kučeravý Sebastián od autorky Ivany Auxtovej s ilustráciami Matúša Maťátka aj s jeho venovaním. GRATULUJEME!
                                                                                                                      Marcela Duchková
          • NAVŠTÍVILI SME KRAJINU KOMIKSU

          • BIBIANA sa počas troch mesiacov zmenila na krajinu komiksu. Autori rovnomennej výstavy Ingrid Abrahamfyová, Marek Dobeš a Matúš Maťátko, pretvorili priestory na prízemí na fantastický svet komiksového príbehu na motívy slovenskej rozprávky Plavčík a Vratko od Pavla Dobšinského. A keďže v rozprávkach sa uplatňuje najmä fantázia a je možné všetko, autor výtvarného stvárnenia komiksu Matúš Maťátko zasadil známu rozprávku do koloritu dnešnej Bratislavy. Jeho úžasné kresby ste si mohli pozrieť do 26. apríla 2017.

                        Výstavné priestory Bibiany vyzerali, ako keby sa dieťa ocitlo v komiksovom svete. Našli ste tam mestá, studňu, zázračný strom, čarovnú truhlicu. V kresbách sa prelínal motív rozprávky so súčasnou Bratislavou.

                        K výstave patrila aj tvorivá dielňa Naučme sa tvoriť komiks s Matúšom Maťátkom, na ktorej sa 5. apríla zúčastnili aj deti VI. oddelenia ŠKD (3. B). V komikse môže byť zaujímavý a napínavý príbeh, zápletka, maximálne uplatnenie fantázie, dynamika, výbuch, reálne i fantastické postavy, neviditeľní ľudia. Úlohou detí v tvorivej dielni bolo vymyslieť príbeh o ceste zo školy do Bibiany. Vymyslieť ho tak, aby to nebola iba taká obyčajná cesta. Deti mali naplno uplatniť svoju fantáziu pri fabulovaní príbehu a stvárnení postáv.

                        Ako sa im to podarilo? Pozrite si fotografie.

                                                                                                                      Marcela Duchková

          • Staromestské talenty

          •      Je už tradíciou mestskej časti Staré Mesto oceniť najlepších žiakov staromestských základných škôl ako „Staromestské talenty“.  Aj v tomto školskom roku pán starosta Radoslav Števčík pozval tých najlepších do priestorov Zichyho paláca, aby ich obdaroval  a vyjadril radosť z ich úspechov.

                 Medzi ocenenými žiakmi našej školy boli Ester Záhumenská, Lesana SulováJakub Kopunec z 9.A triedy, ktorí svojimi skvelými študijnými výsledkami a úspešnou reprezentáciou školy v rôznych súťažiach a predmetových olympiádach robia dobré meno sebe i našej škole. Ceníme si však aj ich morálne vlastnosti, pretože byť pozitívnym príkladom pre ostatných a najmä byť dobrým kamarátom, stojí vždy za povšimnutie.

                 Sme veľmi radi, že našu školu sme mohli zviditeľniť aj spoluúčasťou na kultúrnom programe tejto akcie. Krásnym spevom všetkých prítomných očaril Riško Filka, žiak 5.B triedy, ktorý bravúrne interpretoval piesne od Beatles a od skupiny Desmod. Svojou gymnastickou zostavou s kuželami v horúcich rytmoch samby všetkých potešila Lucka Novosadová z 8.A triedy.

                 Ďakujeme aj dievčatám Gabike Vaškovej a Laure Hošnovej z 8.A triedy, ktoré sa majstrovsky zhostili úlohy hostesiek a asistentiek v programe.

                 Sme na vás veľmi pyšní.

                                                                                                                     Michaela Hrnčiarová

          • Piaty na Slovensku

          • Dávid Hatala z 9.A nás v utorok 20.6.2017 reprezentoval na Majstrovstvách Slovenska  v atletike. Súťaž sa konala v Nových Zámkoch a Dávid skončil vo veľkej konkurencii „vrhačov gúľ“ na krásnom piatom mieste.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Ateliér sklo

          • Žiaci 9. ročníka sa naposledy zúčastnili vyučovania predmetu Výchova umením, ktoré pravidelne absolvujú v Galérii 19. Za túto možnosť sme pracovníkom galérie skutočne vďační. Téma hodiny: Ateliér sklo. Absolventi Ateliéru sklo VŠVU Zuzana Skalická, Patrícia Šichmanová a Richard Szabadoš nám porozprávali nielen o svojej umeleckej práci, ale aj o nástrahách a výzvach života, ktoré ich čakajú po skončení štúdia.

                  

             

                

            Mgr. Henrich Hlocký

             

          • Exkurzia v Seredi

          •  A zostane vás málo namiesto toho, že vás bolo ako nebeských hviezd," privítal nás citát v prvej budove, bývalom baraku pre väzňov koncentračného tábora v Seredi. Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili exkurzie unikátneho Múzea holokaustu, ktoré je otvorené od roku 2016. Raz vidieť je lepšie ako sto krát počuť. V pamäti nezostanú skutočné spomienky, osudy ľudí, ktorí s odstupom desaťročí akoby nikdy nežili; snáď aspoň pár obrazov, napríklad topánky trojročného dievčatka, ktoré sa nikdy nevrátilo domov, alebo koľajnice nevedúce nikam, či ten dym stúpajúci z komínov, predstavujúci celé rodiny ľudí.

            Mgr. Henrich Hlocký

          • Našli sme sa v Bory Mall

          • V stredu (21.6.2017) sa naši druháci zúčastnili zábavného dopoludnia v nákupnom a zábavnom centre Bory Mall, kde je v týchto dňoch nainštalovaná interaktívna hra Labyrint Bory.

             Labyrint sa rozprestieral na ploche 200 m2 sa nachádza v centrálnej časti Bory Mall a v jeho chodbách a tajomných miestnostiach boli  pre žiakov nachystané zaujímavé hry plné logických úloh a hádaniek. Každý si môže vybrať, čo sa mu páči. K dispozícii bola zrkadlová chodba, optické ilúzie, izba starca Borusa, strašidelná galéria, tmavá miestnosť, escape room, tajná pavúčia miestnosť a množstvo chodieb.

            Žiaci zažili kopec zábavy a srandy.