• Polícia deťom
          • Polícia deťom

          • Dňa 9.mája 2017 sa žiaci I. stupňa ZŠ zúčastnili prezentácie hromadných ukážok policajnej činnosti v areáli ŠKP v Dúbravke. Aj napriek nepriaznivému počasiu, sa akcia žiakom páčila a aspoň na chvíľu nakukli do sveta  zločinu, výtržníctva a spravodlivosti.

            Lenka Kaščáková

        • „Hýbsa Slovensko“ aj u nás!
          • „Hýbsa Slovensko“ aj u nás!

          •      Zdravá rodina je šťastná rodina! Táto rovnica najjasnejšie vyjadruje cieľ ambiciózneho projektu, ktorý chce rozhýbať rodiny a motivovať deti, rodičov a starých rodičov k spoločným voľnočasovým aktivitám.

            Projekt „HÝBSA SLOVENSKO“  prichádza s celodennými športovo-zábavnými podujatiami pre celú rodinu HÝBSA days v piatich slovenských mestách – v Bratislave, Prešove, Zvolene, Poprade a Žiline.

                 Ambasádori tohto projektu Lenka Šoóšová a Patrik Švajda vo štvrtok 4. mája zavítali na našu školu, aby spropagovali medzi deťmi tento skvelý projekt a pozvali ich spolu s rodinami na 13. mája 2017 do areálu Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke na Hýbsa day, počas ktorého sa budú môcť zapojiť do rôznych športovo-zábavných disciplín a stretnúť sa s mnohými známymi tvárami z televíznej obrazovky.

            Spoločne potvrdili svoje športové nadšenie hromadným výskokom a pokrikom, ktoré si môžete pozrieť na facebookovom profile www.facebook.com/HYBSASlovensko . Tiež všetky informácie o projekte HÝBSA Slovensko sú dostupné na samostatnom webe hybsa.markiza.sk.

                 Nechýbala ani autogramiáda moderátorov TV Markíza, či spoločné fotenie.

            Pozrite si fotografie z vydarenej akcie J.

             

                                                                                                                     Michaela Hrnčiarová

             

        • M. R. Štefánik - kladenie vencov
          • M. R. Štefánik - kladenie vencov

          • Dňa 4. mája si žiaci 9.A triedy uctili 98. výročie tragickej smrti generála M.R. Štefánika a zúčastnili sa na pietnom akte kladenia vencov, za účasti štátnych predstaviteľov Slovenskej a Českej republiky, Talianska a Francúzska. Generál Štefánik sa významnou mierou zaslúžil o vznik Československej republiky, bez jeho obetavej práce by dnes slovenský národ neexistoval v tej podobe, v akej ho poznáme. Patrí mu naša trvalá úcta.

            Henrich Hlocký

          • MÚDRO SPORIŤ, ROZUMNE MÍŇAŤ

          • Vedieť narábať s peniazmi patrí k finančnej gramotnosti každého človeka. Aby sme niečo nezmeškali a naučili sa správne hospodáriť, musíme sa to učiť už od útleho veku. To je aj jeden z cieľov výstavy v Detskom múzeu Múdro sporiť, rozumne míňať. Deti VI. oddelenia ŠKD (3. B) ju navštívili 15. marca 2017.
            V priestoroch múzea ich privítala lektorka Janka. V úvodnom rozhovore si overila, aké vedomosti majú o sporení a míňaní peňazí. Z modelovacej hmoty si vyrobili vlastné mince s obrázkom. Použili rôzne motívy: Kriváň, kríž, Bratislavský hrad, rok 2017, iniciály svojho mena, Gerlach, ale i celkom nevšedné – smajlíka, bodky, srdiečko, mesačnú oblohu, postavu človeka, slnko, slimáka, vedeckú fľaštičku, vojaka, blesky.
            V ďalšom rozhovore s Jankou sa deti dozvedeli o výhodách platby eurom. Euro je spoločná mena pre 19 krajín Európskej únie. U nás ním platíme od roku 2009. Na každej eurominci je vyjadrená jej hodnota so znakom, ktorý charakterizuje jednotlivé štáty, a rok razenia. Na Slovensku sme pred zavedením eura platili slovenskými korunami. Ešte dávno predtým československými korunami, grošmi, dukátmi, keltskými mincami – biatekmi, vecami na výmenu. Používaniu peňazí predchádzal výmenný obchod. Ľudia si medzi sebou vymieňali výrobky alebo službu tak, aby to bolo pre nich obojstranne výhodné. Fungovalo to asi takto: za jedno prasa ti dám sekeru, dvoje šiat, košeľu, tri husi, päť rýb a na jeseň ti budem pomáhať tri dni pri zvážaní dreva z lesa na kúrenie. Potreba vymyslieť niečo univerzálne, čiže platidlo, nastala vtedy, keď tovar alebo služba nevyhovovali jednej zo strán. U nás boli vzácne kovy, tak vznikli hrivny – dlhé pásy kovu ako platidlo. V iných krajinách to boli mušle, perly, ryža, papier, hodváb, v orientálnych krajinách najmä koreniny. Vrecko čierneho korenia stálo pred 500 rokmi vrecko zlata. Kedysi dávno lovci z vnútrozemia boli ochotní vymeniť za hrudu soli množstvo kožušín dravých zvierat. Podobne slúžili ako platidlo pazúry a zuby dravých zvierat. Peniaze vznikli preto, lebo nosiť hrivny bolo nepraktické. Z rovnakého dôvodu vznikli neskôr bankovky.
            Pozorným počúvaním sa deti dozvedeli mnoho zaujímavostí. Napríklad to, že výroba 500-eurovej bankovky stojí 16 centov. Na rozpoznanie pravej od falošnej bankovky slúžia vodoznaky, ochranné prúžky, ktoré musí obsahovať každá bankovka. Vidíme ich pod špeciálnou lampou.
            V bankomate odpovedali deti na 10 otázok. Každá z nich mala tri možné riešenia. Za správne odpovede dostali loptičky, ktoré uplatnili v hre. Mohli v nej kupovať bicykel, tablet, ale i najmilšiu makovú zmrzlinu. Viete, že podnik s najstaršou nepretržitou prevádzkou na svete je Kremnická mincovňa? Je to tak, mincovňa vznikla v roku 1328, čiže sa v nej pracuje už neuveriteľných 689 rokov. V Uhorsku sa razili mince v niekoľkých mestách, na Slovensku to bolo v Kremnici,  Smolníku a Košiciach. Vznikli pre blízkosť baní, kde sa ťažilo zlato a striebro.
            Po nazbieraní toľkých vedomostí sa deti zahrali na ozajstných obchodníkov. Počínali si veľmi dobre. Vymieňali, kupovali, predávali všetko možné. Ak chcete, môžete to skúsiť aj vy. Výstava Múdro sporiť, rozumne míňať, na ktorej nájdete aj „pravú“ zlatú tehličku, je otvorená v Detskom múzeu do konca júna tohto roka.
             
                                                                                              Marcela Duchková
                                                                                              ZŠ s MŠ M. R. Štefánika
                                                                                              na Grösslingovej ulici
                                                                                             
             
        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Dňa 27. 4. 2017 na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií. Víťazi sa umiestnili nasledujúco:

                                I. kategória: 1. miesto Dália Ondrušová 3.A

                                                      2. miesto Ema Gajarská 3. B

                                                      3. miesto Jakub Vančo  2. A

                                  II. kategória: 1. miesto Linda Hatarová 5.B

                                                       2. miesto Lucia Hatalová  6.A

                                                       3. miesto Adam Barnáš 6. A

                                   III. kategóriá: 1. miesto Gabriela Vašková 8. A

             

            Ešte raz všetkým víťazom blahoželáme a držíme palce na obvodnom kole.

            Katarína Háblyová

        • Bratislava, moje mesto
          • Bratislava, moje mesto

          • Mestská knižnica v Bratislave v spolupráci s ostatnými verejnými knižnicami hlavného mesta si pre nás pripravila krásnu literárno-výtvarnú súťaž pod názvom Putovanie časopriestorom. S radosťou sme sa do tejto súťaže zapojili. Naši tvoriví druháci si mohli vybrať, či sa fantáziou prenesú do minulosti a pokúsia sa stvárniť život Keltov na našom území,  alebo sa presunú  do budúcnosti a nakreslia Bratislavu ako si ju predstavujú v roku 2517. Slávnostné vyhodnotenie a ocenenie výhercov sa bude konať v máji alebo v júni 2017, tak držme našim šikovným žiakom prsty. Práce si môžete pozrieť v galérií. 

            Petronela Petrunčíková

        • Beseda s Máriou Vrkoslavovou – Ševčíkovou
          • Beseda s Máriou Vrkoslavovou – Ševčíkovou

          • Naši žiaci z 3. A,B,C a 4.A sa v stredu 26. 4. 2017 zúčastnili besedy s pani spisovateľkou Máriou Vrkoslavovou – Ševčíkovou, ktorá im predstavila svoju novú knižku Šťastná ježibaba. Neprišla však sama. Spoločnosť jej robil jej manžel a psovod v jednej osobe a ich verný kamarát – psík Gordon. Ako sme sa dozvedeli, psík je aj hrdinom jedného príbehu z knižky. Pani spisovateľka porozprávala nielen o svojej novej publikácii, v ktorej krásne v príbehoch prepája rozprávkový svet so skutočným,  ale aj mnoho o svojom živote a práci. V závere jej rozprávania sa žiaci pýtali rôzne zaujímavé otázky, na ktoré im ochotne a trpezlivo odpovedala. Niektoré deti si jej knižku kúpili spolu s venovaním a podpisom autorky. Najviac však deti potešil Gordon, ktorého si mohli na konci pohladkať a pohrať sa s ním.

            Zuzka Kubíková

                                          

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          • Dňa 27.4.2017 sa žiaci 2.A a 2.B zúčastnili výchovného koncertu, ktorý sa konal v Zichyho paláci. Predstavitelia bábkového divadla Bum Bác si pre našich žiakov pripravili a odohrali rozprávku Žabí princ.  Žiakom sa páčila nielen samotná rozprávka, ale aj perfektne pripravené kulisy, marionety a  piesne, ktoré rozprávku oživili. Nesmieme zabudnúť pochváliť aj  profesionálny výkon hercov, ktorý žiaci odmeňovali počas celého predstavenia potleskom.

            Petronela Petrunčíková 

          • DARY PRE MAXIMILIÁNA II.

          • Čo by ste robili, keby ste dostali slona? Ako by ste sa zachovali? Čo by ste s ním urobili? Prijali by ste ho? Nuž, takýto dar pripravili pre kráľa Maximiliána II. v rádiu Junior.
                        Internetové rádio JUNIOR vysiela programy pre malých poslucháčov. V stredu 19. apríla 2017 navštívila deti 3. B redaktorka rádia Junior Rozália Vlasková. Cieľ jej návštevy bol jednoduchý a zároveň zložitý – vyzvedieť od detí, aké dary by pripravili pre kráľa Maximiliána II. ony.
                        Maximilián II. Habsburský bol rakúsky arcivojvoda, český a uhorský kráľ, rímskonemecký cisár z rodu Habsburgovcov. Bol najstarším synom cisára Ferdinanda I. Habsburského a Anny Jagelovskej a prvý korunovaný panovník v Dóme svätého Martina v Bratislave. Korunovácia sa konala 8. septembra 1563. O jeho prítomnosti v meste svedčí aj fontána na Hlavnom námestí. Podľa historických záznamov dal fontánu postaviť po veľkom požiari, ktorý zachvátil Bratislavu počas osláv jeho korunovácie. Dokončená bola v roku 1572.
                        A čo by darovali Maximiliánovi II. deti 3. B? Dozviete sa to, ak si zapnete rádio Junior v sobotu 29. apríla. Reláciu Čo by bolo, keby si môžete po premiére vypočuť aj v archíve relácií.
                                                                                                          Marcela Duchková
             
        • O tom, ako to ide, keď sa chce...
          • O tom, ako to ide, keď sa chce...

          • V sobotu 22. apríla pri príležitosti Dňa Zeme, sa rodičia a pedagógovia našej školy stretli, aby spoločnou prácou tento deň oslávili. Ako inak než zveľaďovaním a skrášľovaním školského areálu.

                 Boli sme veľmi radi, že nám v tento deň prialo počasie a my sme sa mohli pustiť do práce. Pán školník pripravil pre všetkých prácechtivých účastníkov pracovné náradie a rozdelili sa úlohy.

            Tí najsilnejší odpratávali biologický a komunálny odpad. Nahadzovali ho do zberných kontajnerov, ktoré zabezpečila pre školu MČ Bratislava Staré Mesto oddelenie životného prostredia /p. Ing. J. Čillíková/. Do rozrastených kríkov a konárov stromov sa zahryzli motorové krovinorezy, či nožnice. Z kabinetu matematiky sa vynášali ťažké staré skrine a pripravoval sa priestor pre novú učebňu.

             Šikovné ruky našich mamičiek a pani učiteliek vyhrabávali staré lístie, pomáhali s prácami v skleníku, či sadili nové rastliny do vonkajších okrasných nádob v podchode školy. Plechové vchodové dvere bočných vchodov do budovy školy dostali nový náter a nezabudlo sa ani na skrášlenie interiéru školského schodišťa v budove 1. stupňa. Pani učiteľky vyzdobili nezaujímavé steny veselými postavičkami detí a tak určite spríjemnili cestu do triedy všetkým deťom.

            Nezaháľali ani naši najmladší. Veľmi ochotne pomáhali pri nosení vedierok s odpadkami, podávali náradie, zametali chodníčky, či priestory svojho ihriska.

            Nezabudli sme ani na občerstvenie pre našich „pracantov“. Na desiatu mali pripravené pagáčiky,  koláčiky a teplý čaj, minerálku, či kávu.

                 Obed pre všetkých pripravila pani vedúca školskej jedálne – chutný guláš bol voňavou a záverečnou bodkou za krásnym dňom, ktorým sme ukázali, že keď sa chce, všetko sa spoločnými silami dá. Pripomenuli sme si tiež, aká krehká je rovnováha na našej planéte a aké je potrebné sa o ňu starať.

                 Chceme sa úprimne poďakovať všetkým zúčastneným rodičom, pedagógom, oddeleniu životného prostredie MČ Staré Mesto i našim deťom, ktorí dokázali, že im nie je ľahostajné okolie svojej školy.                                        M. Hrnčiarová